פרויקט התנדבותי בו אמהות מנוסות, מבקרות בבתיהן של אמהות טריות לאחר לידה, בקרב תושבות העיר רמת גן. דוגמא הראויה להעתקה וליישום בישובים נוספים.
זוכרות את היום הראשון, והימים שלאחריו, בו הבאנו את התינוק שלנו הביתה? העיפות, הבלבול, האושר הגדול וחוסר הידע? בטח זוכרות. כולנו עברנו את זה בדרך זו או אחרת.
את הפרויקט "אם לצידך" יזמתי לאחר שראיתי פרסום לפרויקט שכזה בעיריית כפר סבא, בריכוזה של פז רענן. בתפקידי כיועצת לקידום נשים בעיר רמת-גן, חשתי כמה חשוב לאפשר מקום מעצים זה לכל אישה תושבת העיר, לאחר הלידה.
את פרטיה של פז רענן קיבלתי בפרגון מקסים מעו"ד שלי, עמרמי-בוזגלו - יו"ר מועצת נשים ומנסיה שטרסבורג קיסר- יועצת לקידום נשים בעיריית כפר סבא.
התוכנית הזו ריגשה אותי במיוחד כי, מניסיוני, גם כשיש בן זוג ומשפחה תומכים, זוהי תחילתה של דרך חדשה לכל המשפחה. לרוב, אנחנו מוצאות את עצמנו מרוטות מעייפות, בחוסר עצום של שעות שינה ולזה מתלווית תקופה מבלבלת, של שמחה ואושר מחד, ודכדוך, עצב, מרמור, תסכול, חוסר אונים וחוסר ידע מאידך.
המתנדבות הן אימהות בעצמן (בנות 34 - 64 בקבוצה הנוכחית), אשר עוברות הכשרה ע"י פז רענן - רכזת מקצועית לפרויקט. פז, במקצועה מטפלת באומנות פלסטית ובעלת הכשרה בהדרכת יולדות בשנת היילוד הראשונה, ועם הרבה ניסיון בנושא הדרכת אימהות ומשפחות לאחר לידה.
ההכשרה (7 מפגשי בוקר) מתקיימת טרום תחילת ההתנדבות, כשבמהלך ההתנדבות מתקיימים מפגשי הדרכה שוטפים ע"י רכזת הפרויקט. המפגשים בין האם התומכת ליולדת, מתקיימים אחת לשבוע למשך שעתיים, ועד חצי שנה מתחילת הליווי (ניתן לפנות בבקשה לתומכת עוד בשלבי ההיריון המתקדם).
המתנדבות פונות אלינו עם המון רצון, חום, ואמפטיה.
רחל, מתנדבת, אימא ל 4 ילדים: "כשראיתי את המודעה בעיתון, מיד נזכרתי כמה היה לי קשה לאחר הלידה השנייה, כשבבית הייתה לנו ילדה בת שנתיים ותינוק בן שבוע. לא ידעתי מה לעשות קודם, הרגשתי כל כך בודדה, ומסביבי כל האימהות נראו כל כך שלוות ומושלמות. כל כך חיפשתי זוג ידיים חובקות ועיניים מבינות."
קיים שיתוף פעולה מלא עם תחנות טיפות החלב בעיר, בניהולה של אירית ברינגר ועם בית חולים תל השומר, בתיאום עם ענת ישראלי, מנהלת הסיעוד של אגף נשים ויולדות.
עינת, יולדת שהסתייעה במתנדבת מהפרויקט מספרת:
"אורית, האם שהייתה לצידי, הייתה מאד מקסימה ומאד תמכה בי. יצרתי קשר עם הפרויקט דרך טיפת-חלב, לאחר שאמרתי להם שאני מרגישה שאין לי יותר כוחות. התקופה שלאחר הלידה לא הייתה קלה, בעלי היה עסוק במציאת עבודה ובסיום לימודיו, ולא היה יכול לעזור לי בבית. אני הייתי צריכה לרוץ לבדיקות, רופאים ועוד עם הקטנצ'יק. לא כל-כך היה לי עם מי לדבר בנוגע למה שאני מרגישה, והרגשתי די לבד עם כל ההתמודדות. אורית עזרה לי בעיקר בכך שהיא הקשיבה לבעיות שלי בסבלנות, דיברה איתי ותמכה בי. היא הייתה בין היחידות, יחד עם טיפת חלב, שלא העבירה ביקורת על כל מעשה שלי בנוגע לתינוק. נהפוך הוא, היא עודדה אותי והפנתה את תשומת לבי לכך שהתינוק ממש קשור אלי. כל זה יצר אצלי יותר ביטחון בנוגע לתפקודי כאמא. לבסוף בני נכנס לפעוטון ועל כן הסתיימו המפגשים."
פז רענן: "מפעים אותי לגלות כל פעם מחדש, כמה כוח, עוצמה, הדדיות וחוסן, יש לקבוצת נשים שנפגשת ומשוחחות על 'זהות אימהית' ועל האימהות כקריירה בפני עצמה. כרגע, המשימה היא לעורר מודעות לקיומו של הפרויקט ולעודד יולדות לא להתבייש ולפנות אלינו - רובינו היינו שם. אני חשה שמחה עבור היולדות של רמת גן. לי כאימא, לפני 13 שנים, לא היה לאן לפנות לאחר שחזרתי הביתה מבית אמי ואבי, שטיפלו בי במסירות. אנחנו מזמינות אתכן יולדות יקרות, לפנות אלינו ולקבל עוד זוג ידיים חובקות ואימהיות, אובייקטיביות, כמו שנהגו בשבטים פעם...".
לקבלת מידע בנוגע לפרויקט ניתן לפנות לרכזת המקצועית, פז רענן, Raanan.family@gmail.com
או לבריל ברגמן - יועצת לקידום נשים ויו"ר המרכז להתפתחות אישית, עיריית רמת גן nashim@ramat-gan.muni.il
טל.22/ 03-6753808
*** בריל ברגמן היא יועצת לקידום נשים ויו"ר המרכז להתפתחות אישית, עיריית רמת גן.