אצלנו בחצר, במצפה נטופה שבגליל התחתון, מתלכדים תושבי הישוב והמועצה האזורית גליל תחתון, לסייע לקהילה ולחברה בקירוב בעלות הצרכים המיוחדים לחברה. לתרום ולהיתרם.
כן, בתוך החצר שלנו!! קהילת מצפה נטופה יוזמת הקמת בית לנערות ונשים דתיות מגיל 21, עם צרכים מיוחדים, ורואה בכך מתן הזדמנות לקהילה, לנתינה מכוחותיה לאחרים, ולהיתרם מכך, בחינוך הילדים ובגיבוש הקהילה.
בימים אלה בהם מופנות טענות אינסוף על אטימות העם - מראשי המדינה, שרים, חברי ממשלה, מעסיקים - והעיסוק הבלתי פוסק בפילוג הגדל בחברה, בין מצליחנים ואלה שלא - האלפיון העליון, חסרי הדיור והרעבים ללחם, חילוניים ודתיים - מחמם את הלב לשמוע על יוזמה מבורכת של ישוב, המחפש דרך לתרום לקהילה ולחברה, ולא רק כמס שפתים. מצפה נטופה הוא ישוב קהילתי דתי, ליד צומת גולני, שהחליט לעשות מעשה.
ידוע הקושי של בעלי צרכים מיוחדים, בוגרי החינוך המיוחד, בהגיעם לגיל בגרות, למצוא את מקומם בתעסוקה ובמילוי שעות הפנאי. קושי זה מחריף כשמדובר במיעוט מתוך קבוצה זו, אלה המגיעים מהחברה הדתית.
שוחחתי עם חברת הישוב, בתיה חנניה, עו"ס במקצועה, וניסיתי להבין האם אצלם, שם בגליל, חיים אנשים תמימים שלא שמעו על כל אלה מהמרכז, החוששים מירידת ערך הבניין בו הם גרים, אם תושכר בו דירה לרשויות הרווחה. בתיה אמרה כי אמנם שמעו, אך זה עבד בדיוק בכוון ההפוך. כל שלב בתוכנית עובר הצבעה של חברי הישוב לפי התקנון המחייב. מסתבר שיחס בעלי הבתים במרכז רק חיזק אצלם את ההכרה, עד כמה חשובה היוזמה.
החברים החליטו בסיוע המועצה האזורית, להוביל תוכנית להקמת "בית לחיים בקהילה". לא הוגבלו סוגי הצרכים המיוחדים. קיים רצון לשילוב בין הנכויות. משיחה עם גורמים מקצועיים עולה כי המאפיינים התפקודיים חוצים קטגוריות, וחברי הישוב לא יגבילו כניסת בחורה בשל נכות זו או אחרת. אבני הבוחן הבסיסיות הן נערות ונשים מגיל 21, מרקע דתי, המוכרות על ידי הרשויות (רווחה ושיקום, אוטיזם, פיגור ועוד). הבנות תקבלנה מסגרת בה תוכלנה להמשיך את המסגרת הדתית המוכרת להן (שמירת שבת, כשרות).
הבנות לא תחויבנה בקיום המצוות, אלא לכבד את נהלי הבית הדתי, כל אחת תוכל לקיים מצוות כפי רצונה והרגליה. בתחילה יגורו בבית בישוב, ובהמשך ייבנה עבורן בית מיוחד. לפי הגדרות משרד הרווחה, תהיה בבית השגחה של 24 שעות. מדובר בדירה עם תפקוד עצמאי שצוות מקצועי-טיפולי ילווה את הבנות, ואילו אנשי הישוב יסייעו במה שמעבר, במעורבות החברתית. מתנדבים יבקרו את הבנות, יזמינו אותן לאירועי הישוב וישתדלו לשלבן בקהילה בשעות הפנאי, כמו גם בתעסוקה.
העיקרון המנחה הוא הדדיות בקשרים בין הדיירות והקהילה לפי מה שיתאים לשני הצדדים. כיום, במקביל לבדיקת העניינים הטכניים, עסוקים בישוב באיתור הבנות והנשים המתאימות מכל הארץ. עם הצגת הרשימה השמית לרשויות, יוכלו הדברים לנוע בקצב מהיר יותר.
"בתים בסגנון דומה קיימים במקומות שונים בארץ, אולם יש מעט מאוד ביישובים דתיים. קהילת מצפה נטופה רואה ביוזמה תרומה הדדית מתוך הבנה שפרויקטים כאלה מגבירים את חוסנה ולכידותה של הקהילה. זו הזדמנות לקהילה לתת מכוחותיה הרבים וע"י כך היא נתרמת בעצמה לא פחות מתרומתה. לפרויקט היבט קהילתי נוסף. בת הישוב, שנולדה וגדלה במצפה נטופה, זקוקה למסגרת דיור מוגנת. השילוב של קהילה בעלת כוחות ויכולת נתינה, ביחד עם הצורך של משפחה מהישוב, הוביל לגיבוש התוכנית".
המועצה האזורית גליל תחתון מעוניינת ותומכת בהקמת ה"בית לחיים בקהילה". ללא עזרתה, תרומתה ודחיפתה, לא ניתן היה לרעיון לקרום עור וגידים. היא רואה אותו כחלק ממתן מענה לאוכלוסייה בעלת צרכים מיוחדים בתחומי המועצה ומחוצה לה. ראש המועצה מוטי דותן ואנשי צוותו, שותפים בתהליך החשיבה והתכנון, ויסייעו בקשרים עם משרדי הממשלה ובהשגת משאבים לפיתוח התשתיות. החזון הוא שהבית במצפה נטופה יהיה ראשון מתוך מערך של דירות ביישובי המועצה והאזור, אשר יתנו מענה של לבעלי צרכים מיוחדים כאשר לכל אחת מהדירות יהיה מאפיין ייחודי משלו.
ולי לא נותר אלא לומר: יישר כוח לעושים במלאכה והלוואי וירבו כמוכם. בהצלחה!
ניתן ליצור קשר עם יזמי הפרויקט בכתובת: bayit.lachayim@gmail.com
אלי סומר: 050-5587409 בתיה חנניה: 052-4490926
מזכירות הישוב, בפקס: 04-6778061