שטיחים מוסיפים לאווירת הבית, משרים אוירה חמימה ונעימה, ומעניקים לחלל העיצובי את האמירה הסופית. הם מפרידים בין חללים, משמשים כבידוד תרמי ואקוסטי, מדגישים אזורים מועדפים וקובעים את אופי חלל ביתנו.
אם כן, לפני שרצים לקנות שטיח, להלן כמה עצות בנושא שמירה, ניקוי ותחזוקה של שטיחים:
* ככל שהשטיח צפוף יותר וגובה הסיבים שלו נמוך יותר הוא עמיד יותר בפני שחיקה ולכלוך. לכן, חשוב לבדוק את צפיפות החוטים במגע יד: לתחוב את האצבע אל בין הסיבים – אם היא נכנסת בקלות – הצפיפות נמוכה ולהיפך.
* מדי שישה שבועות חשוב מאד לשנות את כוון ההנחה של השטיח, כדי למנוע שחיקה במקומות קבועים (למשל במקומות בהם מניחים את כפות הרגליים, במקום בו עומד השולחן וכד').
* כל חודשיים-שלושה מומלץ להפוך את השטיח לצד השני, למשך יום או יומיים. הלכלוך הגס שהצטבר בתחתית ייצא בזכות הדריכה עליו. מומלץ גם לשאוב אבק בהזדמנות זו.
* לאחר שטיפת הרצפות יש להמתין לפחות שעתיים לפני שמחזירים את השטיח למקומו. הסיבה: אם הרצפה עדיין לחה עלול להתפתח עובש בגב השטיח, אשר יקצר את חייו.
* הדרך הטובה ביותר לתחזוקה של שטיחים כוללת שאיבה בשואב אבק. אל תחבטו בו - החבטות מחלישות את הסיבים ומקצרות את חיי השטיח.
* רוצים לאפסן את השטיח? שאבו את האבק ואל תקפלו אותו – גלגלו אותו כדי למנוע את סימני הקיפול, וכן הימנעו מלחשוף אותו לשמש, כדי שלא ידהה.
* השטיח הסינתטי התלכלך? חשוב להסיר את הכתם באופן מיידי כדי למנוע את ספיגת הלכלוך בסיבים.
* איך מנקים? בעזרת מטלית לבנה, ספוגה במעט מים וטקסטיל שמפו, בתנועות עדינות (לא לשפשף כדי שהצבע לא ידהה וכדי שהכתם לא יימרח).
* אם הכתם מכיל צבע (קטשופ או קפה, למשל) יש לדלל אותו: שופכים מעט מים על האזור המוכתם, סופגים אותם בנייר סופג ואז מנקים בעזרת מטלית לחה ומעט טקסטיל שמפו.
* שימו לב: שטיחי צמר, שטיחים פרסיים, סינים, אפגאניים (או כל שטיח אחר שנעשה בעבודת יד) שהתלכלכו – יש למסור לניקוי מקצועי כיוון שמדובר בחומרים טבעיים וכל פעולה שגויה עלולה לפגוע בשטיח לצמיתות.