הריחות המוכרים, הצבעים הבוהקים, החומרים המתכלים והדוגמאות המשוגעות. כל מה שהצליח להרכיב את עולמנו בשנות החמישים והשישים חוזר-ובגדול.
עידן התמימות גירסת 2008.
פתאום המושג "רטרו" הפך לשגור בפי כל ונדמה שידו בכל ויד כל בו. בחלונות הראווה מככבות הגזרות ודוגמאות הבדים של שנות החמישים השישים והשבעים ובתצוגות האופנה שמרמזות על הטרנדים באיפור ובשיער יכולנו לראות דוגמניות מהלכות כששיערן נפוח מקדימה (סטייל שנות החמישים) וריסיהן מאותתים למרחוק (סטייל שנות השישים).
גבי אהרון, מנהלת מותג 'מרפי ריצ'ארדס' בארץ אומרת נו כי כמובן, שגם תחום
עיצוב הפנים לא טומן ידו בצלחת - הפורמייקה הפכה לחומר פופולרי במספר לא מבוטל של בתים, כורסאות וכיסאות בצורות א-מורפיות תופסות את עינינו במגזינים וחנויות
עיצוב שונות כשבמקביל הצבעוניות הבוהקת שנעה בין שחור לאדום, לירוק פיסטוק ולצהוב מחלחלת גם לפריטים הקטנים ביותר.
מה הוא בעצם רטרו?
עיצוב בסגנון הרטרו מתייחס בעיקר לעיצוב בשנים שאחרי מלחמת העולם השניה.
אז, כחלק ממגמת ה"אנטי מלחמה" רצו האנשים להקיף את עצמם בכל מה שיעלה על פניהם חיוך, החל מגוונים שמחים יותר וכלה בדוגמאות בדים מלאות חיים. הייצור בשנים ההן הפך להמוני ולכן בבתים השונים אפשר היה למצוא את אותם פריטים בדיוק - קומקומים מתכתיים צבעוניים, מקררים גדולים, כורסאות שהופכות למיטות והדפסי חיות או פרחים על הבדים והקירות (וזה באמת רק על קצה המזלג).
ולמה דווקא עכשיו?
תשובה מורכבת משתי סיבות השזורות זו בזו.
הראשונה קשורה לעיצוב הפופולרי ששלט בבתים בשנות התשעים ובשנים הראשונות של המילניום - אותו
עיצוב היי טקי קר ומנוכר שכלל בתוכו הרבה נירוסטה ובטון חשוף.
עיצוב זה המאיס את עצמו על האנשים שבסיכומו של דבר רצו לחזור לבית חמים ומזמין - כזה שיש לך אליו סוג של רגש גם אם אתה לא יכול להסביר מאיפה הוא צץ. והרגש הזה הוא ללא ספק הסיבה השניה שבשלה לרטרו יש כזו "תחיה מחדש", כי הוא זה שמצליח לגרום לכולנו להתרפק על העבר שגם אם לא חווינו אותו בצורה ממשית, תמיד יכולנו להנות ממנו בסרטים, בספרים ובסדרות טלויזיה אהובות.
אז איך תעצבו לעצמכם בית בסגנון רטרו?
שלב ראשון- תחקיר: חפשו מגזיני
עיצוב המתמקדים בעיצוב שנות החמישים והשישים וחפשו אתרים ברשת האינטרנט שיכולים לסייע לכם להבין את רוח התקופה. לאחר מכן, נסו לבקר בחנויות המציגות רהיטים בסגנון ובדקו את האווירה הכללית שמנסים להעביר בחדרי התצוגה- מהו סוג התאורה שהשתמשו בו, אלו גוונים בחרו לשלב יחד וכמובן אלו פריטים שמו מעצבי החנות זה לצד זה.
שלב שני- עיבוד וסידור המידע: נסו לארגן לעצמכם רשימות הכוללות את כל מה שהפנתם לגבי התקופה:
1. החומרים המומלצים- פורמייקה,פיברגלאס,לילינאום,פלסטיק,עץ אורן,טיק, נירוסטה צבעונית, ויניל.
2. הדוגמאות הפופולריות- משבצות בשילובים של שחור ולבן/אדום ולבן/צהוב ולבן, כוכבים, פרחים, הדפסים הקשורים בצורות א-מורפיות של החלל ושל הDNA שהתגלה בשנת 1953.
3. הרהיטים ששווה לרכוש- שולחנות קפה אובאליים נמוכים, ספת דיינר אמריקאי וארונות פורמייקה למטבח.
4. הגוונים שכדאי לשים אליהם לב- שחור, לבן, אדום, צהוב, ירוק פיסטוק, ירוק מנטה, ורוד מסטיק.
5. האביזרים ששום בית אינו שלם בלעדיהם- טוסטרים וקומקומים צבעוניים, טפטים לקירות וכלי חרסינה מעוטרים בדוגמאות קיטש.
שלב שלישי-זכרו שיש מוטיבים אבל אין חוקים: אחד היתרונות הבולטים של
עיצוב רטרו הוא שאומנם יש הרבה מוטיבים שמרכיבים אותו אך אין חוקים ממשיים לעיצוב וסידור הבית עצמו. ההמלצה שלנו- נסו לסדר לעצמכם חלל פתוח (לפחות באזור המטבח והסלון) עד כמה שאפשר ומלאו אותו בפריטים שעושים לכם טוב, החל ממרצפות צבעוניות קטנות היוצרות שיבוץ מגניב ועד למטבח פורמייקה (כן, אפשר לקנות פלטות אדומות..) וכורסאות עם הדפסי כוכבים. והכי חשוב- אל תפחדו להיות נועזים עם הבחירות שלכם, כי כל זמן שהמראה הכללי מוצא חן בעיניכם ואתם מרגישים שהוא לא עמוס מדי או מתחכם מדיי, אין ספק שהצלחתם ליצור לעצמכם בית בסגנון רטרו מובהק!
בתמונות : טוסטר וקומקום בסגנון של פעם עם טאץ' עכשווי של צבע.