מומלץ בחופשת הפסח - חאן דרכים חדש בכניסה לקיבוץ יהל, נווה מדבר הטובל בירק ובמים, בהשראת החאנים של העת העתיקה. פיתוח אקולוגי ייחודי לצינון החום, פעילויות איכות לילדים, נקודות אוכל ורענון.
קרוב לשבעה מיליון איש נוסעים מידי שנה בכביש הערבה. כדי לשבור את שגרת הנסיעה ולהתרענן, חשוב שתהיה תחנת עצירה בדרך, שיהיו בה אלמנטים חווייתיים, איכותיים וכאלה שמתאימים לעצירה קצרה עם ילדים מלאי מרץ. ולזה בדיוק כיוון יואב איגרא - אדריכל ומיזמי חאן הדרכים החדש "צל תמרים", שנחנך באמצע חודש מרץ בכניסה לקיבוץ יהל, 70 קילומטרים צפונית לאילת.
"צל תמרים" - מיזם של קיבוץ יהל, יואב איגרא וקק"ל JNF-USA - מציע חוויה שונה מתחנות העצירה הקיימות. לצורך תכנונו למדו יואב איגרא ודני בר קמה, ממשרד האדריכלים א.ב. מתכננים המתמחים בתכנון של מרחבים אורבאניים, את תולדות הנווד במדבר ואת תפקידו של החאן העתיק ששימש אותו, ושאבו את רעיונותיהם מתרבויות עתיקות שחיו ועברו באזור, בהן הנבטית, המצרית והכנענית הקדומה.
בהשראתם נוצרה תפיסה אדריכלית חדשנית, המשלבת אלמנטים קדומים עם פתרונות עיצוביים ואקולוגיים חדשניים. המגדל שדרכו נכנסים לחאן נשקף למרחוק, והוא מעין מגדלור הקורא לנוסעים העייפים לעצור ולנוח בתוכו. צבעיו צבעי מדבר, עם קשתות מסוגננות ופיתוחים מפוסלים. הנכנס בשעריו מגלה אגמים מוקפים בצמחי קנה ובהם שטות חבצלות מים, מתקני משחקים ייחודיים ויצירתיים לילדים, חנות נוחות sogood, חנות sea of spa למוצרי ים המלח ושוק איכרים מתחלף מידי יום חמישי.
רסיסי מים הנלכדים בקרני השמש יוצרים רשת צבעונית שמצננת את האוויר החם, ומקורה במתקן שהוא פיתוח אקולוגי ייחודי לאיגרא - מסכי מים דקיקים הזורמים מהפרגולות החובקות את המבנה והרוח הצפונית היבשה מרססת אותם לכל עבר ויוצרת צינה נעימה. דקלי ענק מקשטים את המתחם כולו ומטילים צל נעים.
ובקולינרי - סניף חדש של מסעדת כפות תמרים המצוינת מקיבוץ אילות, עם תפריט עשיר של מאכלים ותבשילים, סניף של רשת קקאו, מסעדת בשרים מהירה, גלידריה של דלי קרים, ועוד.
בהמשך, יציע החאן מוצרים תיירותיים נוספים בהם בית התמר, שהוא מתחם המספר את סיפורה של החקלאות באזור ובו תימכר תוצרת אמני וחקלאי האזור, טיולי ג'יפים וטרקטורונים ושירותי נוחות נוספים. "כיום אין בחאן תחנת דלק כי אנחנו רוצים ליצור חוויה נעימה ורכה ובלי לווי של ענני דלק. גם אם בהמשך נשלב תחנת תדלוק, היא תהיה קטנה ותוצב בפינה מרוחקת ולא תפגע במראה הכללי", אומר איגרא.
העבודה על המתחם ארכה 6 שנים, בהשקעה כוללת של 20 מיליון ש"ח. בפארק התיירותי הושקעו מענקים של הJNF-USA, הקק"ל, משרד התיירות ומשרד החקלאות ופיתוח הכפר. אכן, יש היכן לעצור בדרך, להתאוורר, לנוח, לצבור כוחות ולהמשיך בביטחה.
(*צילומים: יח"צ, חנית פוגל, ארנה בן חיים, אלי פרכטר)