בין הקמעות המוצגים בתערוכה: קמע עבור גלעד שליט, קמע המורכב מאבנים ממחנה ההשמדה אושוויץ וקמע שעוצב ע"י אלמנתו של טייס אפאצ'י.
לאחרונה נפתחת בבית התפוצות תערוכה חדשה – "קמע לתכשיט" אשר בה מוצגים למעלה מ-70 קמעות שעוצבו ע"י בוגרי הסדנה לצורפות של יעל שקדי.
מנהג השימוש בקמעות עתיק כימיו של המין האנושי. השימוש בקמעות רווח בכל התרבויות כמעט. במסגרת פרויקט סיום השנה, התבקשו תלמידי הסדנה לצורפות של יעל שקדי, לעצב קמע אישי תוך שימוש ב"שפת הקמעות", הכוללת צורות, צבעים, חומרים מלל המאפיינים קמעות מוכרים.
לדברי חסיה ישראלי, מנכ"לית בית התפוצות, "ההחלטה להציג את התערוכה במוזיאון קשורה להיות הקמעות חלק מהתרבות היהודית לאורך השנים. הקמעות נוצרו בחלקי עולם שונים ולאורך כל ההיסטוריה, כאשר הרצון להגן ולהתמודד עם פחדים היה משותף, בעוד הייחודיות של כל תרבות ותרבות עיצבה את הקמע שלה. סיפור העם היהודי בדומה לקמעות טומן בחובו מגוון רב תרבותי לצד אורחות חיים, סט ערכים, מורשת ואמונה משותפת אשר שרדה פיזור גיאוגרפי, תקופות היסטוריות, ויכוחים ואידיאולוגיות".
בין הקמעות המוצגים בתערוכה ניתן למצוא קמע שעיצבה ארנה לופט. ארנה היא אלמנתו של צביקה לופט ז"ל, טייס מסוק האפאצ'י שנהרג במלחמת לבנון השנייה. הקמע שעיצבה ארנה מכיל בתוכו אבן הנקראת "דמעת האפאצ'י", שמקורה באמריקה, ולפי האמונה של האינדיאנים באבן זו טמונים כל הכאבים כולם.
קמע נוסף עוצב ע"י רמי לוי, צלם בתפקידו המלווה קבוצות נוער היוצאות למסע במחנות ריכוז והשמדה בפולין. רמי עיצב קמע קיר, המכיל בתוכו אבנים שהביא עימו באחד ממסעותיו לאושוויץ. תמר סביון עיצבה קמע, שבו מופיע הכיתוב "שליט" לצד עלה של זית, מתוך מחשבה על גלעד שליט ומשפחתו. אלישבע כפיר, אמא לחייל בחיל הים, עיצבה קמע להגנה על יורדי הים באשר הם מפני סכנות הים והמלחמות.
אוצרת התערוכה: גלית רשף.
התערוכה תוצג עד ה-30 באפריל במבואה ע"ש האחים גרינשטיין-שמיר בקומת הגלריה של בית התפוצות.
מוזיאון בית התפוצות מספר את הסיפור הייחודי והמתמשך של העם היהודי ומתאר את תרבותו העשירה ורבת הפנים, התרבות שהתפתחה במשך הדורות כשילוב של המשותף והמאחד לצד מגוון של יצירה, מסורות ואורחות חיים. השנה מציין בית התפוצות 30 שנה לפתיחתו.
נוצר:
21/01/2009 09:00:00
עודכן:
31/01/2009 12:43:00
גרסה להדפסה |
שלח לחבר |