מבצעים - זכויות עובדת בהריון אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 29/03/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > מבצעים > זכויות עובדת בהריון
  כתבות אחרונות
חוגגים עצמאות ב'עולם התחתון' של אליס חוגגים עצמאות ב'עולם התחתון' של אליס

עקרת הבית בראי הביטוח הלאומי

מהפכה שיפוטית – אין גירושין ללא גישור מקדים מהפכה שיפוטית – אין גירושין ללא גישור מקדים

מה מגיע לך? ההייטק הישראלי מתגייס לסייע לאזרחים לדעת מה זכויותיהם ואיך לממש אותן מה מגיע לך? ההייטק הישראלי מתגייס לסייע לאזרחים לדעת מה זכויותיהם ואיך לממש אותן

דמי מזונות לא יוקפאו בעת בקשה לפשיטת רגל דמי מזונות לא יוקפאו בעת בקשה לפשיטת רגל

ביהמ ביהמ"ש פטר גרוש מחוב מזונות של 2.5 מיליון שקלים לגרושתו

האישה תפסה את בעלה כשהוא מנסה להינשא לאחרת האישה תפסה את בעלה כשהוא מנסה להינשא לאחרת

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן




שתפו בפייסבוק

זכויות עובדת בהריון

מאת: עו"ד רנה לפידות
זכויות עובדת בהריון
אחד הערכים והיעדים החשובים בחברה דמוקרטית הנו שוויון בין המינים.

מגילת העצמאות, הגדירה את מעמדה השוויוני של האישה במילים – "תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין". על אף ההצהרות, קיים צורך תמידי בחקיקת חוקים, אשר מטרתם להגן על נשים בשוק העבודה. צורך זה מעלה על נס את השונות וחוסר השוויוניות המבדילה בין זכויות הגבר לבין זכויות האישה בשוק העבודה.


לעניין הזכויות של המתכננים להרחיב את משפחתם, קיימת חוסר וודאות בקרב נשים ובני זוגם בנושא זכויותיהם בתקופות תכנון הילודה, במהלכה ולאחריה, הגורמת לא פעם לקונפליקטים ולערעור ביטחונם ומעמדם במקום עבודתם. עבור המעסיקים המצב נתפס כגורם המפר ומשבש את שגרת העסקים השוטפת, אולם לא ניתן להתעלם מהעובדה כי גם המעסיק מצוי לא אחת במצב של חוסר ודאות לגבי משך היעדרות עובד/ת שכן תקופת ההיריון וחופשת הלידה מאופיינת לעיתים בהיעדרויות בלתי מתוכנות ובלתי נשלטות.
חוק עבודת נשים, התשי"ד-1954 (חוק עבודת נשים), מתייחס למצבים ולתקופות: לפני ההיריון, במהלך ההיריון, חופשת הלידה והתקופה שלאחריה.

בין היתר קובע החוק :

לפני ההיריון זכאית האישה להיעדר כימי מחלה עד 12 ימי עבודה בגין עד 4 סדרות טיפולי פוריות בשנה,
הפלה תזכה בהיעדרות והפלה לאחר השבוע העשרים וששה תזכה בדמי לידה,
היעדרויות לצורך פיקוח על ההריון לא תיחשבנה,
שמירת הריון תזכה בגמלה מביטוח לאומי
בן הזוג זכאי לעד 7 ימי חופשה לצורך ליווי בת זוגתו לטיפולי פוריות.
תשומת הלב מופנית לכך, כי החוק לא דורש מעובדת ליידע את המעביד בדבר הריונה.
החל מהחודש החמישי להריון אינו רשאי המעביד לדרוש מהעובדת עבודה בשעות נוספות ועבודה בימי שבת ובלילות ועל כן, נראה שכדי לשמור על זכויות אלה יש צורך ליתן הודעה. עם זאת, זכויות אחרות שבחוק קיימות גם ללא הודעה. כך, למשל, האיסור על מעביד לפטר עובדת בהריון אשר עבדה למעלה מחצי שנה אלא בהיתר מאת שר העבודה והרווחה, אשר לא יתיר זאת אם הפיטורים הם, לדעתו, קשורים להריון.
גם עם החזרה מחופשת הלידה לא ניתן לפטר עובדת במשך 60 יום וכנראה שגם פיטורים לאחר מכן, אם אלה קשורים ללידה, עשויים להוות הפרה, הפעם של חוק שוויון ההזדמנויות.

פסק דין חדש,עסק במנהלת חנות אופנה אשר נאלצה להפסיק עבודתה בשל שמירת הריון והוחלפה לשם כך בסגנית מנהלת החנות. עם שובה של התובעת לאחר חופשת הלידה, הודיעו לה שהמשרה כבר תפוסה וכי תיאלץ לעבוד כמוכרת ולא כמנהלת חנות (תפקידה הקודם), בין היתר מכיוון שמחליפתה הינה רווקה ועל כן אין לה את המגבלות של אם לתינוקת. בית המשפט זיכה את התובעת בפיצוי בגין הפסד שכר עבודה, הפסד דמי לידה, הפסד תמורת הודעה מוקדמת, הפסד דמי הבראה, פיצויי פיטורים, פיצוי שלא בעד נזק ממוני בגין הפרת חוק עבודת נשים וחוק שוויון ההזדמנויות.

בתום חופשת הלידה רשאית העובדת להיעדר מעבודתה במשך 4 חודשים שעה אחת ביום, בלא שינוכה משכרה ובלבד אם היא עובדת במשרה מלאה, העובדת אינה מחויבת בהנקה בפועל על מנת לנצל זכות זו. כאשר מדובר בלידת תאומים זכאית היולדת להאריך את חופשת הלידה בשבועיים נוספים וכן את הזכות להנקה.
בתאריך- 22.1.08 פורסם החוק "חוק עבודת נשים (תיקון מס' 42 ) התשכ"ח-2008" המציין כי מעביד לא יעביד עובדת שילדה בעבודת לילה או ביום המנוחה השבועית במשך 4 חודשים מתום חופשת הלידה אלא אם הסכימה לכך העובדת בכתב.

באשר להשוואת זכויות היולדת עם זכויות בן הזוג, יולדת רשאית לחלק את חופשת הלידה עם בן זוגה כאשר האב לוקח על עצמו את ששת השבועות האחרונים של חופשת הלידה ובתנאי שהאישה חזרה לעבודה. במקרה של חופשה ללא תשלום, גם האב זכאי לחופשה ללא תשלום לאחר לידה ללא צורך אישור המעביד ובלבד שהאב עובד אצל אותו מעביד 24 חודשים רצופים. כמו כן, האב יהיה זכאי לפיצויי פיטורין לצורך טיפול בילדו וזאת אם יודיע במהלך 9 החודשים מיום הלידה ובלבד אם עבד למעלה משנה אצל אותו מעביד.
כמו כן, בימים אלה הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק הצעת "חוק עבודת נשים (תיקון – הארכת חופשת לידה), התשס"ח– 2008, במטרה להאריך את משך תקופת חופשת הלידה בשבועיים נוספים לתקופה כוללת בת 14 שבועות.

חשוב לציין שתחום דיני העבודה בכלל, ותחום עבודה הנשים בפרט, הינו תחום מורכב וחשוב, הן כמעביד והן כעובדת, לפנות לייעוץ משפטי בכל מקרה של חשש להפרת החוק.


*** עו"ד רנה לפידות היא שותפה במשרד עורכי הדין אפיק תורג'מן עם התמחות בגישור ויישוב סכסוכים בתחום הציבורי, העסקי ודיני משפחה.



נוצר: 8/8/2008 12:36:00 AM
עודכן: 5/4/2009 1:52:00 PM

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים