"רומיאו ויוליה" של בלט ציריך, ביצירתו של הכוריאוגרף כריסטיאן שפוק למוסיקה של סרגיי פרוקופייב, שבמסגרתו גם אירוע העצמה לנשים. 75 משתתפים, במסגרת מחול במשכן, החל מ- 29 לינואר 2015.
בהשראת המוסיקה מלאת החיות של פרוקופייב, והטרגדיה העל זמנית של שייקספיר, יצר הכוריאוגרף כריסטיאן שפוק את עבודתו העשירה בדימויים מלאי רגש, באמצעותם הוא מספר את סיפור האהבה המפורסם ביותר בהיסטוריה של הספרות.
יצירתו האפית של הכוריאוגרף כריסטיאן שפוק, בביצוע 75 רקדני בלט ציריך, תעלה בארץ בסוף ינואר על במת בית האופרה, המשכן לאמנויות הבמה, בתל אביב, החל מן ה 29 לינואר.
שפוק מביא את גרסתו המרגשת לסיפור האהבה הגדול של כל הזמנים, רומאו ויוליה, על פי שייקספיר, למוסיקה האיקונית שכתב סרגיי פרוקופייב. רומיאו ויוליה - הטרגדיה המפורסמת של שייקספיר - מביאה את סיפורם של הצעירים שניסו להתגבר על מכשולים רבים, כדי להגשים את אהבתם. אך מכיוון שהגיעו משתי משפחות עוינות, הם שילמו בחייהם על אהבתם.
כמו יצירות רבות של שייקספיר, גם סיפור זה היווה מקור השראה לדורות של אמנים ומעבדים. באמצעות המוסיקה מלאת התשוקה והצבעונית שלו, מצליח פרוקופייב להעביר בצורה מבריקה את ההתנגשות בין האהבה והשנאה ואת עוצמת האלימות.
כריסטיאן שפוק נולד בגרמניה, לאחר שסיים את לימודיו בבתי הספר לבלט על שם ג'ון קרנקאו בשטוטגרט, החל לרקוד בבלגיה, בין היתר בלהקתה של אן תרזה דה קירשמייקר. הצטרף לבלט שטוטגרט בשנת 1995 ויצר את עבודתו הראשונה עבור הלהקה בשנת 1998. ב-2001 מונה לכוריאוגרף הבית ויצר עבור הלהקה 15 עבודות, בהן שלוש עבודות באורך המלא, המבוססות על יצירות ספרותיות או תיאטרוניות.
שפוק המשיך את המסורת של בלטים באורך מלא שהחל ג'ון קרנקו בבלט שטוטגרט. יצר בלט בשם "הילד" עבור תיאטרון הבלט אלטו באסן, יצירה שהייתה מועמדת לפרס. הוא המשיך ליצור עבודות ללהקות מחול באירופה ובארצות הברית, כמו ניו יורק סיטי בלט, אטרבלטו באיטליה, הבלט הלאומי הנורווגי, בלט השטס אופר בברלין ועוד.
יצירתו "לאונס ולנה", על פי מחזהו של ביכנר, שנוצרה לבלט באסן הועלתה על ידי להקות שונות נוספות בעולם. ב- 2010 הכריז המגזין דאנס אירופה שיצירתו "פופיאה" הנה אחת מעשר עבודות המחול הטובות ביותר באותה שנה. על יצירה זו זכה בפרסים שונים והיא גם צולמה בגרסת תלת מימד לקולנוע.
בראשית עונת 2013-2102 קיבל כריסטיאן שפוק על עצמו את הניהול האמנותי של בלט ציריך, "רומיאו ויוליה" הנה היצירה הראשונה שיצר עבור בלט ציריך.
הוא העלה יצירות שונות שלו במסגרת בלט ציריך והשנה באוקטובר 2014 הועלתה בבכורה עולמית גרסתו ל"אנה קרנינה" על פי טולסטוי. השנה מועלות יצירותיו השונות על ידי בלט ציריך, הבלט הגדול של קנדה, בלט שטוטגרט והדויטשה אופרה בברלין.
* רומיאו ויוליה למוסיקה של פרוקופייב:
היצירה הולחנה על ידי המלחין בשנת 1935, על פי תקציר שכתבו אדריאן פיוטרובסקי, שהציע את הנושא לפרוקופייב, וסרגיי רדיוב. היצירה הייתה אמורה לעלות על בימת הבולשוי במוסקבה, אבל לא הועלתה בברה"מ עד לשנת 1940. הדחייה נבעה מהתנגדות פקידים סובייטים וכתוצאה ממאמר שהופיע בעיתון המפלגה, שתקף את יצירותיהם של מלחינים כשוסטקוביץ ופרוקופייב כמודרניים מדי.
הצגת הבכורה של הבלט הייתה בשנת 1938 בצ'כיה. בגרסה המקורית היה לבלט סוף טוב. ברוסיה הוא הועלה לראשונה בשנת 1940, לא לפני שפרוקופייב שוכנע לחזור לסיפור המקורי והטרגי. הכוריאוגרף ליאוניד לברוסבקי יצר בלט בכיכובם של כוכבי ה'קירוב' באותה תקופה: גלינה אולנובה וקונסטנטין סרגייב. גם התזמור היה מקורי ומעניין, פרוקופייב הוסיף לתזמורת סקסופון טנור, מנדולינות וכלים נוספים.
מאז יצרו גדולי הכוריאוגרפים גרסאות משלהם למוסיקה הזו. פרידריק אשטון, קנת מקמילן, ג'ון קרנקאו, ג'ון נוימייר, רודולף נורייב, יורי גרגורוביץ, פיטר מרטינס ועוד. ב 2008 יצר הכוריאוגרף מרק מוריס עבודה שהתבססה על המוסיקה המקורית והתזמור של פרוקופייב, והיה זה ביצוע הבכורה העולמי של היצירה בגרסתה המלאה והמדויקת, כפי שיצר פרוקופייב.
* בלט ציריך:
להקת הבלט הגדולה ביותר בשוויץ פועלת בבית האופרה של ציריך. הכוריאוגרף השוויצרי היינץ שפרלי עיצב את דמותה של הלהקה והפך אותה לאחת מלהקות הבלט הטובות ביותר הפועלות באירופה, כשפרלי כיהן בתפקיד משנת 1995 ועד לפרישתו בשנת 2012. אז נכנס לתפקיד הכוריאוגרף כריסטיאן שפוק.
* העצמה נשית:
במסיבת העיתונאים שהתקיימה לקראת הגעת הלהקה לישראל, הודיעו שבמסגרת הופעות הבלט בת"א, יתקיים אירוע מיוחד ב- 2.2.15 שבו תוקדש ההופעה להעצמה נשית הכוללת חיבור בין נשים מכל המגזרים בישראל, כולל נשים ערביות שתחשפנה לראשונה למופע בלט, שיגיעו לצפות במופע כדי ליהנות ביחד מחוויה חדשה של תרבות ואחווה.
רומיאו ויוליה – בלט ציריך
כוריאוגרפיה: כרסיטיאן שפוק
מוסיקה: סרגיי פרוקופייב
תפאורה: כריסטיאן שמידט
תלבושות: אמה ריוט
תאורה: רינהרט טראוב
דרמטורגיה: מיכאל קוסטר
ניצוח על התזמורת: מיכאל יורובסקי
רומיאו ויוליה, במסגרת מחול במשכן
יום חמישי 29/1/2105 בשעה 20:00
יום ו' 30/1/2015 בשעה 13:00
מוצאי שבת 31/1/2105 בשעה 21:00
יום ראשון 1/2/2015 בשעה 20:00
מחיר כרטיסים 189- 339 ₪.
(*צילום: יח"צ)