ספרות - העוז והחסד - סיפור הצלה מופלא בפולין בתקופת השואה אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 24/11/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > ספרות > "העוז והחסד" - סיפור הצלה מופלא בפולין בתקופת השואה
  כתבות אחרונות
"המדריך למטייל בשומרון" - ספר המזמין לטייל בעקבותיו

חגי וחגית חוגגים את פסח, מאת שירי צוק חגי וחגית חוגגים את פסח, מאת שירי צוק

"העוז והחסד" - סיפור הצלה מופלא בפולין בתקופת השואה

"זמן הלב"- ספרו החדש של צביקה ניר

"אני רוצה לבשל לחברים שלי"

סיפור עם שני שמות סיפור עם שני שמות

"פינגוינלנד", ספר ילדים קסום, מאת שאול אלבז

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן


שתפו בפייסבוק

"העוז והחסד" - סיפור הצלה מופלא בפולין בתקופת השואה

מאת: מערכת iwomen

פרס קרן עגיט לכתבי יד מקוריים בנושא השואה וההתנגדות היהודית, הוענק לאחרונה ליוסף קומם, המתאר בספרו את סיפור ההישרדות וההצלה המופלא והייחודי מסוגו, של משפחה יהודית גרעינית שלמה, בלב המאפליה בפולין בתקופת השואה. לעולם נזכור!



רבים מבין ניצולי השואה לא דיברו, לא סיפרו ולא שיתפו אודות התקופה המזוויעה שעברה עליהם בשואה. כיון שבדרך הטבע, הולך ופוחת דור הניצולים, תיעוד הזיכרונות שלהם מהשואה, חשוב מאין-כמותו. לאחרונה התפרסם ספר חדש בנושא "העוז והחסד", אותו כתב יוסף קומם, ניצול שואה מפולין.

"העוז והחסד" מאת יוסף קומם, זכה באחרונה בפרס קרן עגיט לכתבי יד מקוריים בנושא השואה וההתנגדות היהודית. בספר מתואר סיפור הישרדות והצלה מופלא וייחודי מסוגו, של משפחה יהודית גרעינית שלמה בת ארבע נפשות ושל חלק מקרוביה, בלב המאפליה בפולין בתקופת השואה. סיפור של הישרדות והצלה שנעשה ע"י שורה של אנשים אמיצים: יהודים נחושי החלטה ובראשם האם צסיה - אישה שומעת, והאב משה - חירש לחלוטין מגיל 6 ולצידם, חסידי אומות העולם.

"בין ספרי העדות המתפרסמים בשנים האחרונות, בולט ספרו של יוסף קומם 'העוז והחסד' בייחודו", כותב פרופ' אלי צור, חבר בוועדת השופטים של הפרס. "הספר הוא ניסיון לשחזר בדיוק מרבי את עולמו של הילד במציאות השואה, דרך עיניו ולא של המבוגר שהיה פעם הילד הזה. הספר נע בין שני קטבים: קוטב אמנות ההישרדות וקוטב החמלה והשמירה על כבוד האדם. אמן ההישרדות הוא אביו של יוסף, שמצליח להציל את משפחתו למרות מום החרשות. החמלה שייכת לאותם הפולנים שעשו כל מאמץ כדי להציל את בני משפחת פ' בתקופה בה העונש על הסתרת היהודים היה בפולין עונש מוות. השמירה על כבוד האדם הייתה נחלת כל המשתתפים באפוס הצלת משפחת המחבר, היהודים והפולנים כאחד".

יוסף קומם, בנם של משה וצסיה, שילדותו עברה עליו בצל המשטר הנאצי ובמחבואים שונים, החל לאסוף את זיכרונותיו אודות משפחתו טיפין טיפין בבגרותו. ביום 20.4.1982, יום הולדתו ה- 46, שהיה גם יום הולדתו של הצורר אדולף היטלר, התווה יוסף על ציר הזמן, את כל מסע טלטוליו בתקופת הכיבוש הנאצי, כחלק מהגשת בקשה ל"יד ושם" להכיר כחסידי אומות העולם, בשלושה אנשים שהצילו אותו משך חצי השנה האחרונה ועד לשחרורו.

הקשרים עם מזרח אירופה הפשירו אז והתגלתה אפשרות להזמינם לביתו ולהחזיר להם מעט מהחסד שהעתירו עליו. כך החל קומם מסע אל עבר זיכרונותיו, אליהם נמנע מלגשת עד לאותה עת. המסע כלל גם שלוש נסיעות לפולין אל המצילים וצאצאיהם, ונסיעה לארצות-הברית אל קרובי משפחה שניצלו, המעורבים בסיפור. יוסף קומם קיים שם וגם בארץ ראיונות מוקלטים ורשומים מפי עדים רבים לאירועים. הוא יזם הקלטות של האב המציל, שהקליט את עצמו לטייפ סלילים בשנותיו האחרונות, אף מבלי שיכול היה לשמוע את התוצאה.

המגע עם החומר לא היה קל, אך קומם התמיד במלאכתו, ואף הוסיף לרשומון שיצר, מסקנות והרהורים על העבר, ההווה והעתיד. סיפור ההצלה המשפחתי בפולין כרוך בשמונה אנשים, שהוכרו כחסידי אומות העולם, מהם ששה ביוזמתו וביוזמת המשפחה. פרופ' גבריאל מוקד, קרוב משפחה של קומם, שסיפור הצלתו מוזכר בשער הרביעי של הספר "מחתרת קאליש בוורשה", ערך לשונית את הספר והוסיף לו מבוא בו כתב:

"הזיכרונות המובאים כאן .. הם בגדר מסמך מדהים - ספרותי, היסטורי וביוגראפי.. הזיכרונות שלפנינו מציבים חטיבה מֶמוּאריסטית מיוחדת מאוד, גם במסגרת הכללית המדהימה הזאת של סיפורים מימי השואה".

יוסף, האם תוכל להסביר לנו מהם ה"עוז" ומהו ה"חסד" שבספר?
"העוז הוא כמובן אומץ הלב יוצא הדופן של ההורים - האב ובני משפחה נוספים, הנלווים למלחמת ההישרדות. האב משה, איש חירש מחונן בעל עוצמות נפשיות, מקצוען בתחום המכאני, הוציא את פרנסתו מתוך לוע הארי הנאצי במסווה "ארי". אותו אב חירש, יחד עם אשתו השומעת צסיה, הצילו בכח רצונם את המשפחה הגרעינית המפוזרת, שבה שני בנים בגילאים המשתנים מ-3 עד 10, הגדלים בתנאי הכיבוש הנאצי במשך 5.5 שנים. מחויבות למשפחה, הגרעינית והמורחבת, יכולת יוצאת דופן ליצור קשרים אנושים, אי קבלת הגרמנים כגזע עליון ושולט, הגדילו את סיכויי ההצלה יוצאת הדופן בעולם זוועתי."

החסד עליו מדבר הספר הוא חסדם של המצילים הפולנים, שסיכנו חייהם כדי להציל נפשות. בולטת במיוחד הברית המפעימה של אנשים חירשים, שיצרו רשת הצלה. בברית זו החירשות שימשה גורם מאחד, מעבר לשאלות של מוצא, גזע ודת - תשתית אנושית חוצת גבולות.

מדוע יצרת רשומון ולא איחדת את כלל העדויות, לעדות אחת?
"התחלתי את המסע מתוך זיכרון צרוף שלי. מכיוון שהייתי ילד באותם הימים, התעורר הצורך להשלים אליו פרטים וכך התחלתי במסע איסוף העדויות. היה לי חשוב לשמור על האותנטיות של העדויות, והן גם שיקפו את דמויות הגיבורים בספר. דרך ריבוי הקולות ותיאורי מצבים, רבי פנים וממדים, רבים מהם מסמרי שיער, התגלתה לי, ואני מאמין שלכל קורא, האמת החמקמקה".

אודות יוסף קומם:
יוסף קומם נולד בשנת 1936 למשפחת תעשייני וילונות- תחרה בעיר קאליש בפולין, שרד עם הוריו ואחיו (1945-1939) בתחומי ה"גנרלגוברנמנט" שם.
בדרך לעלייה לא"י (6.5.1947), שהה במוסד "מאה הילדים" של לנה קיכלר בבלווי, צרפת.
הוא בוגר ביה"ס ביל"ו ותיכון עירוני א' בת"א ושירת בצה"ל.
למד הנדסת מכונות ובקרה אוטומטית בטכניון בחיפה (BSc., MSc.). עבד בתכנון, במחקר ובפתוח בתעשיית התעופה והחלל. בגמלאות, במקביל לעבודה על "העוז והחסד", עסק כמהנדס יועץ בתחומי איכות אוויר וטכנולוגיות אינטליגנטיות לבקרה ולעיבוד מידע. הוא פעיל במסגרת ארגון יוצאי קאליש בישראל בהנצחת מורשת קהילה עתיקה זו.
יוסף קומם נשוי לעזריאלה, והוא אב לילדים וסב לנכדים.

העוז והחסד מאת יוסף קומם jkomem@bezeqint.net / הוצאת כרמל

(*צילום: הילה קורן)



נוצר: 26/01/2014 08:59:00
עודכן: 26/01/2014 09:05:00

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים