בריאות - מלטונין - הורמון החשיכה אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 23/11/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > בריאות > מלטונין - הורמון החשיכה
  כתבות אחרונות
ILLUMINATINGEYE Eye cream  - לראשונה בישראל! ILLUMINATINGEYE Eye cream - לראשונה בישראל!

טיפים שיעזרו לשפר את מערכת העיכול טיפים שיעזרו לשפר את מערכת העיכול

טיפים להקלת כאבים והתכווצויות מפעילויות ספורט טיפים להקלת כאבים והתכווצויות מפעילויות ספורט

הפורמולה המיוחדת הפורמולה המיוחדת "שארפ" של Nutri Care

נא להפנים - אין גיל לתרגיל נא להפנים - אין גיל לתרגיל

המולטי ויטמין מהטבע - כל הסיבות לאכול פטרוזיליה המולטי ויטמין מהטבע - כל הסיבות לאכול פטרוזיליה

Beards&Brothers מוצרי שיער לגברים מבית חיים שיר Beards&Brothers מוצרי שיער לגברים מבית חיים שיר

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן


שתפו בפייסבוק

מלטונין - הורמון החשיכה

מאת: ד"ר ענת גרינשטיין
מלטונין - הורמון החשיכה
אם אתם מצויים בין האנשים הסובלים מנדודי שינה, הפרעות ריכוז ועצבנות,יתכן שהשעון הביולוגי בגופכם השתבש. לכל אדם יש שעון ביולוגי אישי הנמצא בשליטתה של בלוטת האצטרובל השוכנת בעומק המוח – בקו האמצע בגובה העיניים. בלוטה שבעבר לא ייחסו לה חשיבות, היא נחשבה כבלטה מנווונת.



בלוטת האצטרובל ,היא בלוטה זעירה מפרישה הורמון טבעי הקרוי מלטונין המווסת את המקצבים הפנימיים של בעלי חיים ובני אדם כמו : מצבי העירות והשינה , וויסות הטמפרטורה , תהליכי הזדקנות והביוריתמוס הרגשי והנשי .

המלטונין מופרש בזמן חשיכה בלילה, ייצורו נפסק עם עלות השחר ורמתו גבוהה בעיקר בחורף , כאשר הימים מתקצרים , או בארצות בהם הימים נעלמים לגמרי ורמתו נמוכה בחודשי הקיץ כשהימים מתארכים. על כן בלוטת האצטרובל מקושרת לתופעה הקרוי דכאון חורף SEASONAL AFFECTIVE DISORDER . דכאון חורף מתרחש כאשר בלוטת האצטרובל מייצרת יותר מדי מלטונין בתגובה לימים קצרים ורמות אור נמוכות בחודשי החורף. כמויות גבוהות של מלטונין עלולות להביא למצב דיכאון המלווה בחרדה, חוסר אנרגיה , חוסר חיוניות וחוסר אופטימיות. דכאון חורף מתחיל בגיל 20 ושכיחותו פוחתת לאחר גיל 40. נשים נוטות ללקות בדכאון חורף פי 4 מגברים משום שהבלוטה גדולה יותר ורמות המלטונין המופרשות גבוהה יותר בשל הצורך בוויסות הביוריתמוס הנשי – ויסות המחזור החודשי ( ההורמונים הנשיים מפקחים על תפקודי הגוף באופן קבוע, וכך הם פועלים כעין שעון פנימי. לדוגמא מחזור הווסת הנע 25-32 יום ודוגמא נוספת היא מחזור השינה ) ניתן לראות תופעה זו גם באוכלוסייה שאזור המחייה שלה מתרחק מקו המשווה . מומלץ לאותם אנשים להיחשף כמה שיותר לאור היום או לאור כחול לבן הדומה לאור יום המשתמשים בהם לזירוז גדילת צמחים . האור משפיע על הפחתה בייצור מלטונין.

מי מאתנו שטס לאזור זמן אחר , במצבי מעבר מהיר באזורי הזמן נוצר מצב של גט לג (עייפת ) המתבטא בהפרעות שינה , עייפות ועצבנות בשל השיבוש בשעון הביולוגי האישי שלו. כאשר אזורי הזמן משתנים במהירות , קצב השעון הפנימי אינו זהה לזמן המקומי ועל כן אנו חשים תחושות של חוסר אזון. כאשר טסים מזרחה חשים בתופעות אלו באופן חמור יותר מאשר טסים מערבה כיוון שהטיסה מזרחה מקצרת את יומו של הנוסע .
דיילים אחיות וכלל עובדים העובדים עבודות לילה משבשים את הריתמוס הביולוגי שלהם אשר יכול להביא לכל אותם התופעות שהזכרנו קודם לכן ואצל נשים יכול להיות שיבוש בביו ריתמוס הנשי (מחזור ווסת לא מאוזן).

מלטונין ומערכת החיסון :
רמת המלטונין בגוף נמוכה עד פי 10 מאשר בלילה ועם הגיל מינונה יורד . בסביבות גיל 45 הפרשת המלטונין יורדת ובגיל 65 היא מאבדת כ – 90 אחוז מפעילותה. על כן בגיל הצעיר יש יתרון להפרשת המלטונין בגוף בין היתר בחיזוק מערכת החיסון המלטונין מנטרל את ההשפעה המדכאת של סטרס על מערכת החיסון וזו אולי הסיבה שאצל צעירים למרות מצבי הסטרס שהם נתונים בהם יש יתרון לרמות המלטונין המופרשות בהגנה על מערכת החיסון. ממחקרים שנעשו בנשים החולות בסרטן השד ובגברים הלקו בסרטן הפרוסטטה נצפו רמות נמוכות של מלטונין . הוספה של מלטונין סייעה להם להתגבר על המחלה .

מלטונין כאנטי אוקסידנט :
המלטונין נחשב כנוגד חימצון המסוגל לחדור לכל תא בגוף. הוא נחשב לאפקטיבי ביותר מכל האנטיאוקסידנטים הקיימים בשל יכולתו לפעול על החלק השומני והמימי של התא מה שאחרים לא מסוגלים הם פועלים או על התא השומני או על המימי.

מלטונין כתחליף לגלולות שינה
מכיוון שבגיל המבוגר רמת המלטונין פוחתת נדודי שינה הם ביטוי לכך .מלטונין יכול לסייע כדי להאריך את זמן השינה ואיכות השינה.

אוכלוסייה העובדת בשעות הלילה
כל מי שהלילה עבורו הוא יום עבודה משבש את השעון הביולוגי ועל כן לאחר עבודת הלילה יש קושי להשלים שעות שינה ביום . כמו כן גם מצב של טיסות לילה הגורמות לג'ט לג דבר המתבטא בשינויים בלחץ הדם, רמות הסוכר ובמצ הרוח. מלטונין בהחלט יכול לתת תשובה בוויסות השעון הביולוגי ובמניעה של כל אותם תופעות כאשר יש לקחת אותו לפני השינה ביום ויש לישון בחשיכה מוחלטת .

מלטונין והורמון הגדילה
המלטונין מגרה את בלוטת יותרת המוח להפריש כמויות גדולות יותר של הורמון הגדילה. על כן בכדי להשפיע על הורמון הגדילה ניתן להעזר במלטונין .

קונטרה אינדיקציות לשימוש במלטונין ?
יש לזכור שמלטונין חייב במרשם רופא והוא ניתן במינונים שונים עפ"י הצורך . עודף מלטונין יכול לגרום תופעת לוואי הפוכה של עייפות בבוקר לאחר שינה טובה. רצוי לקחת את המלטונין על קיבה ריקה בין חצי שעה לשעתיים לפני השינה ואם הכדור ניתן במציצה רצוי לקחת 20 דקות לפני השינה בשל ספיגה מהירה יותר.

1. נשים בהריון ומניקות
2. אנשים הצורכים סטרואידים או סובלים מסרטן שקשור למחלות אוטואימוניות
(מחלות שהגוף תוקף את עצמו)
3. צריכה מוגזמת /צריכה לתקופות ארוכות או לקיחה תרופות אחרות יחד יכולה
להביא לתופעות לוואי .
4. לא רצוי להתחיל לקחת מלטונין מתחת לגיל 40 משום שגופנו מפריש באופן טבעי.
5. עלול להשפיע על לחץ הדם וחילוף הסוכרים בדם.
6. לא בזמן נהיגה מכיוון שהוא חומר מרדים.


*** ד"ר ענת גרינשטיין ND היא נטורופתית - ראש מגמת נטורופתיה במכללת מהות לרפואה משלימה הפועלת בחסות מרכז ההשתלמויות בר-אילן.



נוצר: 25/07/2008 07:48:00
עודכן: 25/07/2008 07:52:00

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים