הורות - האם הפתרון לתופעת האלימות בבתי הספר, הסכסוכים, ההטרדות ושאר הבעיות, טמון ב 'שיעור חברה' אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 06/05/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > הורות > האם הפתרון לתופעת האלימות בבתי הספר, הסכסוכים, ההטרדות ושאר הבעיות, טמון ב 'שיעור חברה'?
  כתבות אחרונות
"שמח במטבח - מתוקים", ספר בישול חדש לילדים

המלצה על הספר: הרפתקאות פייפר מגדנות ביער התירוצים המלצה על הספר: הרפתקאות פייפר מגדנות ביער התירוצים

חיות וחוויות בחופש הגדול בדיזנגוף סנטר חיות וחוויות בחופש הגדול בדיזנגוף סנטר

כיצד נשמור על בטיחות ילדינו בחופש? כיצד נשמור על בטיחות ילדינו בחופש?

פליפר - אופנת הילדים שדודי מליץ ממליץ פליפר - אופנת הילדים שדודי מליץ ממליץ

"בודהה לפני השינה" – דהרמצ'ארי נגראג'ה

פופיק  -עולם של צעצועים ומשחקים פופיק -עולם של צעצועים ומשחקים

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן


שתפו בפייסבוק

האם הפתרון לתופעת האלימות בבתי הספר, הסכסוכים, ההטרדות ושאר הבעיות, טמון ב 'שיעור חברה'?

מאת: איריס לקנר
האם הפתרון לתופעת האלימות בבתי הספר, הסכסוכים, ההטרדות ושאר הבעיות, טמון ב 'שיעור חברה'?

קלרה יונה - משומר, מייסדת ביה"ס 'קדמה', מאמינה כי המודל שהוכיח עצמו בשכונת מצוקה בירושלים, עשוי להתאים לכל בית ספר ולכל קבוצה.  "שעת דיאלוג" – סדרת ספרים חדשה בהוצאת "מעלות", המציעה הפעלות מקוריות לשיעורי חינוך - מבוססת על המודל שפיתחה משומר ומקנה בנוסף, כלים, הפעלות והסברים, באמצעותם ניתן להפוך שעה אחת במערכת השעות, המוכרת לנו כ'שעת חברה', לשעת חינוך פורה, אפקטיבית ואף מהנה.



קלרה יונה – משומר, מייסדת בית הספר 'קדמה' בשכונת ה'קטמונים' בירושלים (בית ספר עיוני בלב שכונת המצוקה בה גדלה), אובחנה כמחוננת בצעירותה. לא היה די בכך, מסתבר, כדי להתגבר על הפערים שהצטברו בתום הלימודים. "התקבלתי אמנם ללימודים בתיכון 'בויאר' היוקרתי, אך חסרו לי הידע והכלים כדי להשתלב כשווה בין שווים", אומרת משומר.

בית הספר 'קדמה' רושם מדי שנה אחוז זכאים לבגרות, הגבוה משמעותית מממוצע הזכאות הארצי, ומשומר (אם לשלושה בשנות החמישים לחייה), שניהלה את בית הספר ולימדה בו כעשור, החליטה לשתף בסוד ההצלחה.

"שעת לימוד שבועית, המשובצת במערכת השעות, ומוכרת לרובנו כ'שיעור חברה', מוקדשת לרוב לתגבורים, ענייני משמעת ונושאים בירוקרטים שונים. אני מאמינה, כי יש להשתמש במסגרת זו כבסיס לקיום דיאלוג משמעותי עם מתבגרים ומתבגרות בנושאים המעסיקים אותם, כמו: ההבדל בין חיזור והטרדה, פתרון סכסוכים ומניעת מריבות, עידוד מעורבות ההורים, איך להניע תלמידים ללמידה והצלחה ועוד.
שיעור זה מהווה עוגן מרכזי, במסגרתו מועברים לתלמידים יסודות המודל המוכיח עצמו ומושתת על העצמה אישית, הכרות מעמיקה עם התלמידים, הדדיות, דיאלוג אמיתי, סבלנות וסובלנות, כמו גם הימנעות משיפוטיות" . אומרת קלרה יונה –משומר.

בשיחה שניהלתי עם קלרה, היא סיפרה לי על המודל החדש שנבנה כאשר ניהלה את ביה"ס 'קדמה', לפיו לא היו מחנכות, אלא, מלוות ולכל כיתה ציוותו שני מלווים. לשעות הדיאלוג פינו זמן במערכת (שעתיים שבועיות) במהלכן היו גם שיחות אישיות וגם שיחות קבוצתיות עם התלמידים על החיים שלהם, על כל מה שמעסיק אותם בגילם. תוך כדי, הצוות עימו עבדה קלרה התלבט, ניסה, עשה והציע וגם נהג להתכנס פעמיים בשבוע לטובת עניין זה בפרט. אותו צוות הפך לקבוצת התייחסות שעבדה מתוך התנסות אישית ואז הגיעו לכיתה עם האימפקט המתאים.

"צריך להקשיב לילדים", אומרת קלרה. "הם לומדים לבד ואוהבים את זה. גם בבית הם מוצאים דרכים להעסיק את עצמם. אחד הדברים שחשובים לי לציין להבנתי וניסיוני המצטבר היא העובדה שלהורה חלק מאוד משמעותי בבית. החל מהכיתות הקטנות של א' עד ג', הורים יכולים לעבוד עם ילדיהם דרך חוויות מהנות ולאוו דווקא תמיד כאלו ש"צריך", כמו קריאת סיפור לפני השינה – מה שתורם לקשר בין הילד וההורה, מפתח את השפה והדמיון אצל הילד ומעניק לו תחושת ביטחון".

עוד מוסיפה קלרה כי בביה"ס ההורים היו חלק אינטגרלי מהצלחת התלמידים. "יש בביה"ס אמנה בין מורה-הורה-תלמיד ואלו לחלוטין שלושת הקודקודים המרכיבים את ביה"ס. במובן זה, עובדים עם ההורים כיצד להתמודד עם ביטויי כל גיל וכל קושי או שינוי שמגיע."

השינוי הגדול לקראת המדריכים הנהדרים שהוציאה קלרה החל עם פרישתה מניהול ביה"ס. "סיימתי עשור מדהים של ניהול ב'קדמה' והתחושה שלי הייתה שאיני צריכה להמציא את הגלגל כי אם לתעד ולהסביר אותו. הרעיון הוא שפתאום התפנה לי זמן שפשוט לא היה לי בימי ביה"ס והתחלתי לכתוב. אספתי את כל החומרים, האינפוטים, עבדתי עם המלווים והיועצים והבנתי שיצא לי מוצר שיהיה בגדר מתנה אמיתית לכל מינך ומחנכת בישראל."

הספרים הם אכן ידידותיים ופרקטיים ונותנים את התפיסה והכיוון של מגוון הנושאים שצריך להתעסק עימם בכל כיתה ושכבת גיל.

"יש להבין כי הניסיון מלמד שיש ליצור עם הילדים דיאלוג בגובה העיניים. לא לפחד לדבר גם על אלימות, אוננות, פורנוגרפיה, הטרדות, פמיניזם, שיווין בין המינים וכיו"ב כי אחרת הם מוצאים את זה ברחוב וללא הבנה של משמעות הדברים".

הסנדלר לא הולך יחף
"בביה"ס של הילדים הפרטיים שלי אני, כמובן, חברה בוועד ולאחרונה קיימנו הפנינג לקראת יום האישה הבינלאומי כדי להוריד את כל מה שקורה סביבנו לקרקע שילדים יוכלו להתחבר, להבין ולקחת חלק."

התגובות על "שעת דיאלוג"
"עד כה, התגובות שאני מקבלת הן טובות מאוד, מרגשות ומעודדות. הרבה אנשי חינוך מודים על כלע=י העזר שיצרתי". מספרת קלרה. עוד היא מוסיפה בנימה אישית כי "תפקיד המחנך הוא החשוב ביותר בביה"ס וזה משהו שלא מלמדים ולא מכשירים לקראתו וזוהי טעות של משרד החינוך. בדיוק מסיבה זו קיימנו בקיץ האחרון כנס של מחנכי כיתה והיה נפלא ואני מתעדת לחזור על כנס נוסף בקיץ הקרוב. "

"שעת דיאלוג" – סדרת ספרים חדשה בהוצאת 'מעלות' – מרכזת את הכלים ליישום המודל המצליח, ומיועדת לעבודה עם בני נוער בכיתות ז' – י"ב.
כל אחד מהספרים בסדרה מותאם לשכבת הגיל הרלוונטית, וכולל הצעות להפעלות וסדנאות בנושאים המעסיקים את אותה שכבת גיל בבית הספר ומחוצה לו, את הילד כפרט וכחלק מקבוצת השווים – שהופכת להיות מאוד משמעותית בגיל ההתבגרות  - ועוד.
דגש מרכזי מושם על הקשר עם ההורים, אשר מעורבותם משמעותית להצלחה.

סדרת הספרים בהוצאת "מעלות" מתאימה גם לעוסקים בהנחיית קבוצות ולהורים המעוניינים להעמיק את הקשר עם הילדים המתבגרים, להבין אותם ולעזור להם להשתלב בהצלחה בחברה.

מס' עמודים בספר: 91
מחיר: 60 ₪

ניתן להשיג בחנויות הספרים המובחרות ובהוצאת "מעלות" 03-5614121.

אחד מספרי ההכוונה (כסדרה) החשובים שיצאו בשנים האחרונות - מומלץ, מעשיר וכדאי !



האם הפתרון לתופעת האלימות בבתי הספר, הסכסוכים, ההטרדות ושאר הבעיות, טמון ב 'שיעור חברה'?
האם הפתרון לתופעת האלימות בבתי הספר, הסכסוכים, ההטרדות ושאר הבעיות, טמון ב 'שיעור חברה'?
נוצר: 2/20/2012 11:20:00 AM
עודכן: 2/20/2012 2:34:00 PM

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים