יותר מ-200 סרטים יוקרנו השנה בפסטיבל, ממיטב היבול השנתי הישראלי והבינלאומי. חלקם הגדול של הסרטים יוקרן בתוך שמונה מסגרות תחרותיות נושאות פרסים. בנוסף, יתקיימו מפגשים עם יוצרים מובילים מן הארץ והעולם, מסיבות ואירועים מוזיקליים לצד מפגשים וסדנאות מקצועיות בתחומי תעשיית הקולנוע.
לראשונה בפסטיבל: השנה תושק בפסטיבל תחרות בינלאומית חדשה, המיועדת לחגוג הישגים קולנועיים בולטים מרחבי העולם ולעודד הפצה של סרטי איכות בישראל. התחרות תכלול בין שמונה לעשרה סרטים באורך מלא המגיעים ממדינות שונות ומשקפים סגנונות קולנועיים שונים, כאשר ההיבט הקולנועי-אמנותי הוא הקריטריון המרכזי בבחירתם. במסגרת התחרות יוענק פרס בסך 20 אלף דולר לסרט הטוב ביותר - באדיבות קרן משפחת ווילף מניו ג'רזי.
כמו כן, לציון 20 שנה להקמת גן ווילף אשר במרכז העיר יוקם השנה מתחם קולנוע קייצי בגן, ובו אולם הקרנות משוכלל תחת כיפת השמיים, לצד מתחם אינטראקטיבי קולנועי לילדים. המתחם יציע מגוון פעילויות איכותיות לקהלי יעד שונים.
"חולייטה" (Julieta), סרטו החדש של אשף הקולנוע הספרדי פדרו אלמודובר, שמסמן את חזרתו לקולנוע המרגש והעוצמתי שבזכותו התפרסם, יפתח את פסטיבל הקולנוע ה-33 ירושלים בהקרנת בכורה ישראלית שתתקיים ב-7 ביולי אל מול קהל של אלפי צופים תחת כיפת השמיים בבריכת הסולטן, ובנוכחות כוכבי הסרט השחקנים אמה סוארז ודניאל גראו.
הסרט, שהוקרן במסגרת התחרות הרשמית בפסטיבל קאן האחרון ועורר סקרנות והתרגשות רבה, מבוסס על שלושה סיפורים קצרים של הסופרת הקנדית אליס מונרו ועוקב אחר חייה של אשה בשם חולייטה בתקופות שונות של חייה. הסרט הוא חגיגה קולנועית המשלבת בימוי וירטואוזי ואסתטיקה מרהיבה עם הופעות משחק מופתיות ופסקול סוחף של אלברטו איגלסיאס.
בגיל 18 עוזבת אנטיה את בית אמה מבלי לספק הסבר או להותיר עקבות. במשך שנים מנסה חולייטה להתחקות אחר בתה, אך בהדרגה מגבשת לעצמה חיים עצמאיים. בדיוק ברגע שבו היא ניצבת בפני ההזדמנות להתחיל מחדש – במקום אחר ועם אהבה חדשה, עם נכונות לוותר על החלום לשוב ולראות את בתה – נחשפת בפניה פיסה חדשה בפאזל ההיעלמות המסתורית השולחת אותה למסע עמוק בנבכי זיכרונותיה.
את התפקיד הראשי של חולייטה מגלמות שתי שחקניות . אמה סוארז מגלמת אותה בשנותיה המאוחרות יותר, ואילו אדריאנה אוגארטה נבחרה לגלם את חולייטה הצעירה. בהופעת אורח משתתפת השחקנית רוזי דה פלמה, המוכרת מסרטיו של אלמודובר. זו הפעם השלישית שסרט של אלמדובר פותח את פסטיבל הקולנוע בירושלים : "הכל אודות אמא" ב 1999, "דבר אליה" בשנת 2002* "חולייטה" יופץ בישראל על ידי קולנוע לב, ויעלה לאקרנים בארץ ב-8 ביולי 2016 .
נועה רגב, מנכ"לית סינמטק ירושלים: "אנחנו שמחים לפתוח השנה את הפסטיבל עם סרט של אחד היוצרים האהובים והמוערכים בעולם בעשורים האחרונים, פדרו אלמודובר. "חולייטה" הוא חגיגה של קולנוע - ססגוני, מרגש, מהנה ומעורר מחשבה ואין ספק שהחוויה האסתטית שמציע הסרט אף תתעצם בהקרנה על גבי המסך אדיר המימדים בבריכת הסולטן. כמו במרבית סרטיו של אלמודובר, הסרט מתמקד בגיבורות נשיות ועוסק בעוצמתן של הנשים. הקרנתו בפתיחת פסטיבל הקולנוע ירושלים היא מחווה לנשות הקולנוע הישראלי מעוררות ההשראה שאינן עמנו עוד - ליה ון ליר מייסדת הפסטיבל והיוצרת רונית אלקבץ".
ומי האורחים המכובדים שיגיעו השנה?
* במאי הקולנוע האמריקני הענק, קוונטין טרנטינו, יקבל אות הוקרה מיוחד על תרומתו לאמנות הקולנוע בטקס פתיחת הפסטיבל, שיתקיים ב-7 ביולי בבריכת הסולטן. למחרת, ביום שישי ה-8 ביולי בשעה 22:00, יתקיים מפגש של טרנטינו עם הקהל בסינמטק ירושלים שלאחריו יוקרן סרטו הנודע "ספרות זולה" בעותק 35 מ"מ משוחזר המגיע הישר מהארכיון הפרטי של הבמאי.
* המוזיקאית ואמנית האוונגארד האגדית לורי אנדרסון, תגיע לפסטיבל להציג את סרטה החדש "לב של כלב", יצירה אישית שהוצגה בבכורה בפסטיבל וונציה, השוזרת טקסטים פרי עטה, סרטים ביתיים, קומפוזיציות מקוריות לכינור ואנימציה יפהפיה לכדי קולאז' קולנועי מהפנט ומרגש. אנדרסון, מחלוצות המוזיקה האלקטרונית ואמנות המולטימדיה, תציג את "לב של כלב" ותשוחח עם הקהל בשתי ההקרנות של סרטה החדש, ב-11 וב-12 ביולי.
* הבמאי האמריקאי המוערך ויט סטילמן (Whit Stillman) יגיע לירושלים להציג את סרטו החדש והמדובר "אהבה וידידות", עיבוד קומי שנון לרומן של ג'יין אוסטן בכיכובן של קייט בקינסייל וקלואי סביני, על אלמנה מצודדת המעתיקה את מגוריה באופן זמני לבית קרוביה כדי למצוא שידוך לבתה, ואולי גם לעצמה. סטילמן, שפרץ לתודעה עם סרטו "מטרופוליטן" מ-1990 (שזיכה אותו במועמדות לאוסקר) ומאז יצר גם את "ימי הדיסקו האחרונים", "ברצלונה" ו"עלמות במצוקה", יציג את הסרט וישוחח עם הקבל ביום שבת, 9 ביולי.
* אנדראס סיניאנוס (Andreas Sinanos), הצלם היווני המוערך שחתום על עשרות סרטים מארבעת העשורים האחרונים ועבד עם במאים בעלי שם כמו כריס מרקר ומיכאל קאקויאניס. סיניאנוס נודע בשיתוף הפעולה הממושך שלו עם תיאו אנגלופולוס, שהוליד יצירות מופת כמו "אבק הזמן", "האחו הבוכה" ו"נצח ועוד יום".
* דילן לינר (Dylan Leiner), סגן נשיא סוני פיקצ'רס קלאסיקס לענייני רכש והפקה. במסגרת תפקידו היה מעורב ברכש, הפקה והפצה של סרטים בולטים רבים ובהם "ראן לולה ראן", "נמר דרקון", "חיים של אחרים", "דבר אליה", "ואלס עם באשיר" ו"סרט לבן" של מיכאל הנקה.
* גרימור האקונרסון (Grímur Hákonarson), הקולנוען האיסלנדי שהציג בפסטיבל קאן אשתקד את סרטו הארוך השני "איילים". הסרט זכה בפרס הראשון במסגרת "מבט מסוים", נמכר ליותר מ-40 מדינות וגרף 22 פרסים בפסטיבלים ברחבי העולם.
* אנתוני ברגמן (Anthony Bregman) הוא אחד המפיקים העצמאיים החשובים והבולטים ביותר בארצות הברית. במסגרת חברת ההפקות שלו "לייקלי סטורי", הביא ברגמן לעולם שורה של סרטים מדוברים ומוערכים, בהם "שמש נצחית בראש צלול" של מישל גונדרי, "פוקסקצ'ר" של בנט מילר ו"סינקדוכה ניו יורק" של צ'רלי קאופמן. ברגמן יציג בפסטיבל את סרטו החדש "התפכחות" (Indignation).
* אליסון תומפסון (Alison Thompson), לשעבר נשיאת פוקוס פיצ'רס, עוסקת במכירת סרטים בינלאומית מזה כשלושה עשורים, ועבדה עם במאים מובילים דוגמת קן לואץ', וודי אלן ורבים אחרים. כמה מהסרטים הבולטים שבהם טיפלה לאורך הקריירה הם "הר ברוקבק", "לקרוא ולשרוף", ולאחרונה הסרט זוכה פרס האוסקר "איימי".
* ג'ורג'יו גוסטי (Giorgio Gosetti), מנהל מסגרת "ימי ונציה" בפסטיבל הקולנוע של ונציה. גוסטי פועל כעיתונאי ומבקר קולנוע מאז 1989, ובמשך השנים ייסד אתרי אינטרנט העוסקים בקולנוע וכתב מספר מונוגרפיות ומאמרים על אמנות הקולנוע. בעבר, כיהן כראש הפרויקטים הקבועים בביאנלה לקולנוע של ונציה וכסגן מנהל פסטיבל ונציה.
* רמי בורה (Rémi Burah), סמנכ"ל ארטה צרפת. בורה, שהצטרף לארטה ב-2001, היה מעורב באינספור הפקות מדוברות, כולל סרטים של במאים בעלי שם כמו וים ונדרס, לארס פון טרייר, מיכאל הנקה, האחים דארדן, אקי קאוריסמאקי ועוד.
* רוברטו אולה (Roberto Olla), מנהל כללי של יורימאז', קרן הקולנוע האירופית הגדולה ביותר, השואפת לקדם את האמנות השביעית ומקציבה מדי שנה 25 מיליון יורו לתמיכה בסרטים המופקים באירופה או כקופרודוקציות עם אירופה.
הפסטיבל מתקיים בתמיכת המועצה הישראלית לקולנוע – משרד התרבות והספורט, עיריית ירושלים, הרשות לפיתוח ירושלים, הקרן לירושלים, קרן ון-ליר וקרן משפחת אוסטרובסקי.
מנכ"לית הפסטיבל: נועה רגב
מנהל אמנותי: אלעד סמורזיק
שריינו כרטיסים והגיעו - צפייה מהנה !
(* תמונות: יח"צ)