במסיבת עיתונאים שנערכה במשכנות רות דניאל ביפו, נמסרו פרטים על הסרטים והיוצרים העולים לשלב הגמר ב- 18 קטגוריות שונות בתחרות פרס האקדמיה הישראלית לקולנוע לשנת 2013.
27 סרטים עלילתיים ו- 33 תיעודיים משתתפים בתחרות האקדמיה לשנת 2013
מטעם האקדמיה נמסר כי: "2012-2013 הייתה שנה מצוינת לקולנוע הישראלי.
בתחרות האקדמיה השנה, מתמודדים 27 סרטים עלילתיים ולצידם, במסגרת תחרות הסרט התיעודי, 33 סרטים נוספים. בנוסף לכך, בקטגוריית סרטי "פרינג'" התמודדו 7 סרטים (סרטים עלילתיים המופקים בהפקות עצמאיות ודלות תקציב, ללא תמיכת קרנות או תמיכה מזערית שעלותם לא עלתה על מיליון שקל).
קטגוריה חדשה: הסרט העלילתי הקצר (עד 40 דק')
השנה לראשונה, מתוך כוונה לאמץ את היצירה הצעירה והקצרה, להגביר את חשיפתה לציבור הרחב ולקדם בדרך זו יוצרים חדשים, החליטה הנהלת האקדמיה לשתף פעולה עם הפסטיבל הבינלאומי לסרטי סטודנטים ולהקים במסגרת פרסי אופיר קטגוריה חדשה שתיקרא "הסרט העלילתי הקצר הטוב ביותר". בקטגוריה זו יכללו סרטים עצמאיים אשר לא נעשו במסגרת אקדמית כל שהיא.
בקטגוריה החדשה, פרס אופיר לסרט העלילתי הקצר הטוב ביותר התחרו השנה 55 סרטים קצרים מתוכם נבחרו 14 סרטים קצרים נבחרו ע"י נציגי האקדמיה ונציגי תעשיית הקולנוע בשלב התחרות הראשון שנערך על-ידי פסטיבל הסרטים הבינ"ל לסרטי סטודנטים.
הסרטים התיעודיים ו 14 הסרטים העלילתיים הקצרים הוקרנו באתר לצפייה ישירה "סטרימינג" באינטרנט. הקרנת הסרטים התבצעה ברמה איכותית והקרנתם של כל הסרטים התיעודיים לשיפוטם של כל חברי האקדמיה. לכל חבר אקדמיה ניתן שם משתמש וסיסמא באמצעותו יכלו לצפות בסרטים המועמדים מספר פעמים. הצפייה בסטרימינג התקבלה בהצלחה רבה ולראייה, 419 איש צפו בסרטים ונרשמו 5634 צפיות בסרטים התיעודיים, ובסרטים הקצרים נרשמו 1648 צפיות.
בנוסף לפריחה לה זוכה הקולנוע הישראלי בארץ הסרטים זוכים להצלחות חסרות תקדים גם בעולם הרחב, בפסטיבלים יוקרתיים, כמו גם בהפצה מסחרית בבתי קולנוע בחו"ל.
הסרט "למלא את החלל" הזוכה בפרס הסרט הטוב ביותר בבימויה של רמה בורשטיין ובהפקת אסף אמיר "נורמה הפקות", נצפה בישראל על מסכי הקולנוע ע"י 300,000 איש! כמו כן הסרט זכה להפצה חסרת תקדים ב- 38 טריטוריות בעולם. בארצות הברית, הסרט עדיין מוקרן בבתי קולנוע ועד כה הכניס 1,700,000 $ דבר המגדיר אותו כאחד הסרטים הישראלים המצליחים ביותר בארה"ב.
השחקנית הראשית בסרט, הדס ירון, הזוכה בפרס האקדמיה לשחקנית הטובה ביותר על תפקידה בסרט, גם היא קבלה הכרה בינ"ל וזכתה בפרס השחקנית הטובה ביותר בפסטיבל ונציה היוקרתי. ולא רק הסרט הזוכה, גם חלק גדול משאר הסרטים שהתמודדו על פרסי האקדמיה 2012 הוקרנו בפסטיבלים המובילים: קאן, ונציה וברלין וזיכו את הקולנוע הישראלי בהכרה והוקרה.
פרס על מפעל חיים לשלישית הגשש החיוור – גברי בנאי, שייקה לוי ופולי (ישראל) פוליאקוב ז"ל
השנה, הנהלת האקדמיה החליטה להעניק את הפרס על מפעל חיים לשלישית הגשש החיוור- גברי בנאי, שייקה לוי ופולי (ישראל) פוליאקוב ז"ל המציינים 50 שנה לפעילותם המשותפת.
שלישיית הגשש החיוור מהווה את אחד מנכסי התרבות החשובים והמשמעותיים בישראל, שעיצבו את התרבות וההומור שלנו. לקראת ציון 50 שנה להקמתם (יחול בתחילת שנת 2014), גרסו חברי הנהלת האקדמיה כי זו הזדמנות נהדרת להעניק להם פרס מפעל חיים.
גם את הקולנוע הישראלי, כמו את התרבות הישראלית, קשה לדמיין ללא שלישיית הגשש החיוור, שחתומים על אחד הלהיטים הגדולים ביותר שהיו כאן, "גבעת חלפון אינה עונה", השתתפו ברבים מסרטיו של אורי זוהר ומשיתופי פעולה נוספים, יחד כשלישייה וגם לבד.
לצד שלישית "הגשש החיוור" חשוב גם לזכור את האמרגן והמפיק אברהם פשנל, ההוגה, המייסד והמוביל של הלהקה, אשר אף את השם נתן לה והיה לו חלק משמעותי בכל מערכון ויצירה של הגששים. פשנל, היה חלק אינטגרלי בפעילות הלהקה ותרם לגיבושה כאייקון בתרבות הישראלית.
סרטים בהשתתפות הגשש החיוור:
מוישה ונטליטור – סרטו של אורי זהר מ-1966
פורטונה – מנחם גולן, 1966
ארבינקא – אפרים קישון, 1967
השכונה שלנו – אורי זוהר, 1968
המטרה טיראן – רפי נוסבאום, 1968
התרוממות – אורי זוהר, 1970
גבעת חלפון אינה עונה – אסי דיין, 1976
שלאגר – אסי דיין, 1979
כוכב השחר – עקיבא ברקין, 1980
הקרב על הועד – אבי כהן, 1986
תפקידי אורח:
כל ממזר מלך – אורי זוהר, 1968
500 אלף שחור – שייקה אופיר, 1977
סרטים שהגששים השתתפו בנפרד:
פולי – למראית עין (2005), הבשורה ע"פ אלוהים (2004), משפחת שמחון (1964)
גברי – פלאות (2013)
שייקה – סלאח שבתי (1964), העולם מצחיק (2012)
טקס האקדמיה 2013
בטקס שיתקיים ב- 28 לספטמבר 2013 בחיפה במעמד ראש העיר מר' יונה יהב ובשיתוף עם פסטיבל הסרטים הבינלאומי חיפה, יוכרזו הזוכים הסופיים בכל הקטגוריות. הטקס יופק ע"י "תוצרת הארץ הפקות" אודי זמברג ומיכאל תפוח, ויערך ע"י אתי אנטה.
הטקס יועבר בשידור ישיר בערוץ 10 .
על פעילות האקדמיה ותהליכי הבחירה:
האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה היא עמותה ציבורית שמטרתה קידום הקולנוע בישראל. העמותה, פועלת מזה 24 שנים ומונה כ- 800 חברים מכל ענפי היצירה והעשייה הקולנועית והטלוויזיונית בישראל: במאים, מפיקים, שחקנים, צלמים, עובדים טכניים, תסריטאים, עורכים, מלחינים, ומעצבי תפאורה ותלבושות, איפור וליהוק.
האקדמיה מהווה ארגון מקביל לגופים דומים בארצות שונות בעולם והוקמה בהשראת האקדמיה של ארה"ב (תחרות האוסקר). הרעיון המנחה הוא שיוצרי הקולנוע לוקחים אחריות על הצגת יצירתם המקורית בפני הציבור בארץ ובעולם ומעניקים פרסים למצטיינים שביניהם.
אחת לשנה, מקיימת האקדמיה תחרות לבחירת הסרט והיוצרים הישראליים הטובים ביותר. חברי האקדמיה צופים בכל הסרטים המועמדים בתחרות, ובוחרים בהצבעה חשאית את הסרט הטוב ביותר, שהוא גם הסרט המייצג את ישראל בתחרות האוסקר הנערכת בלוס-אנג'לס בקטגורית "הסרט הזר הטוב ביותר".
כמו כן, בוחרים חברי האקדמיה גם ביוצרים הטובים ביותר ב- 16 קטגוריות בסרט העלילתי וכן בסרט התיעודי הישראלי הטוב ביותר. השנה, לראשונה, החליטה הנהלת האקדמיה להוסיף קטגוריית פרס הליהוק.
ההצבעה של חברי האקדמיה נערכת עם תום ההקרנות הנערכות בפניהם, בהצבעה אלקטרונית ואנונימית. ספירת הקולות נערכת על-ידי רואה חשבון ועו"ד בלתי תלויים המפרסמים את התוצאות בערב הטקס בלבד.
פרסי האקדמיה:
מדי שנה מחלקת האקדמיה פרסים כספיים לזוכים בתחרות: לסרט הטוב ביותר ו ל- 16 קטגוריות יוצרים בתחום הסרט העלילתי, וכן פרס לסרט התיעודי. לצד הפרסים הכספיים יחולקו לזוכים גם פסלוני האקדמיה.
הפרסים בתחום הסרט העלילתי הם מטעם המועצה הישראלית לקולנוע – משרד התרבות והספורט, עיריית תל-אביב-יפו, הקרן לעידוד הסרט הישראלי – מיסודה של התאחדות ענף הקולנוע, קרן תרבות חיפה וסרטי יונייטד קינג וסינמה סיטי.
פרס הסרט התיעודי יינתן ע"ש השחקן מוסקו אלקלעי ז"ל ויוענק ע"י הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו ובחסותה. מוסקו אלקלעי הלך לעולמו לפני שלש שנים. בנוסף לתפקידיו הרבים של מוסקו אלקלעי כשחקן בקולנוע ובטלוויזיה היה פעיל בתחומים ציבוריים רבים. בין היתר, במהלך שנים רבות כיהן כיו"ר וכחבר מועצה ברשות השנייה, היה בין מייסדי האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה וחבר פעיל בהנהלתה וכן זכה בפרס על מפעל חיים של האקדמיה בשנת 2003.
אתר האינטרנט של האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה הוא: www.israelfilmacademy.co.il
אתר האינטרנט של האקדמיה מיועד לציבור הרחב בארץ ובעולם המתעניין בקולנוע ובטלוויזיה בישראל ולחברי האקדמיה שהם היוצרים והעוסקים בקולנוע הישראלי.
האתר כולל מידע כללי אודות האקדמיה; מטרותיה, פעילויותיה, וארכיון הכולל מידע אודות כל הסרטים שהשתתפו בתחרויות האקדמיה, תקצירי הסרטים, והיוצרים שהתמודדו, הזוכים בפרסי האקדמיה, הסרטים והיוצרים שעלו לשלבי הגמר בתחרויות, ומקבלי פרסי מפעל חיים והוקרה בתחום הקולנוע והטלוויזיה, מאז היווסדה בשנת 1990 עד סוף שנת 2012, מתוכנן האתר לכלול את כל המידע על הקולנוע הישראלי לדורותיו. בשנה הקרובה, האתר יעלה גם בשפה האנגלית.
העולים לשלב הגמר בקטגוריות הפרס השונות בתחרות האקדמיה לקולנוע לשנת 2013 -
הסרט הטוב ביותר:
"בית לחם"
"הבן של אלוהים"
"לצוד פילים"
"סוכריות"
"שש פעמים"
הסרט הטוב ביותר – מסלול פרינג':
"אני ביאליק"
"פנתר לבן"
הבימוי הטוב ביותר:
"בית לחם"
"הנוער"
"מי מפחד מהזאב הרע"
"סוכריות"
"שש פעמים"
השחקן הראשי הטוב ביותר:
שאדי מרעי, "בית לחם"
מכרם חורי, "הבן של אלוהים"
ששון גבאי, "לצוד פילים"
צחי גראד, "מי מפחד מהזאב הרע"
אלון אבוטבול, "מקום בגן עדן"
השחקנית הראשית הטובה ביותר:
טלי שרון, "ההיא שחוזרת הבייתה"
ריימונד אמסלם, "כידון"
רותם זיסמן-כהן, "מקום בגן עדן"
יובל שרף, "פלאות"
ריימונד אמסלם, "פלסטלינה"
סיון לוי, "שש פעמים"
שחקן המשנה הטוב ביותר:
צחי הלוי, "בית לחם"
זהר שטראוס, "הבן של אלוהים"
מוני מושונוב, "לצוד פילים"
דבל'ה גליקמן, "מי מפחד מהזאב הרע"
מוני מושונוב, "סוכריות"
שחקנית המשנה הטובה ביותר:
לאורה ריבלין, "ההיא שחוזרת הביתה"
שירילי דשא, "הנוער"
רותם זיסמן-כהן, "לצוד פילים"
אהובה קרן, "מפריח היונים"
קרן ברגר, "מקום בגן עדן"
חנה לסלאו, "פלסטלינה"
התסריט הטוב ביותר:
"בית לחם"
"לצוד פילים"
"מי מפחד מהזאב הרע"
"מקום בגן עדן"
"שש פעמים"
הצילום הטוב ביותר:
"בית לחם"
"מי מפחד מהזאב הרע"
"מקום בגן עדן"
"פלסטלינה"
"שש פעמים"
העריכה הטובה ביותר:
"בית לחם"
"הנוער"
"מי מפחד מהזאב הרע"
"סוכריות"
"שש פעמים"
עיצוב פס הקול הטוב ביותר:
"בית לחם"
"כידון"
"מי מפחד מהזאב הרע"
"מקום בגן עדן"
"סוכריות"
"שש פעמים"
המוזיקה הטובה ביותר:
"בית לחם"
"הבן של אלוהים"
"מי מפחד מהזאב הרע"
"מקום בגן עדן"
"סוכריות"
הליהוק הטוב ביותר:
"בית לחם"
"הנוער"
"לצוד פילים"
"מי מפחד מהזאב הרע"
"שש פעמים"
הסרט הקצר הטוב ביותר:
"איה"
"בבגה"
"ברוכים הבאים ו… משתתפים בצערכם"
"חופש גדול"
"חניה בצל"
הסרט התיעודי הטוב ביותר:
"אילוף הגוררת"
"גן עדן"
"זמן פוניבז'"
"חמש מצלמות שבורות"
"לשכה 06"
"שומרי הסף"
שיהיה בהצלחה !!!