הורות - צמחונות בילדים: סיבות נפוצות, חסרים ומניעה אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 22/11/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > הורות > צמחונות בילדים: סיבות נפוצות, חסרים ומניעה
  כתבות אחרונות
"שמח במטבח - מתוקים", ספר בישול חדש לילדים

המלצה על הספר: הרפתקאות פייפר מגדנות ביער התירוצים המלצה על הספר: הרפתקאות פייפר מגדנות ביער התירוצים

חיות וחוויות בחופש הגדול בדיזנגוף סנטר חיות וחוויות בחופש הגדול בדיזנגוף סנטר

כיצד נשמור על בטיחות ילדינו בחופש? כיצד נשמור על בטיחות ילדינו בחופש?

פליפר - אופנת הילדים שדודי מליץ ממליץ פליפר - אופנת הילדים שדודי מליץ ממליץ

"בודהה לפני השינה" – דהרמצ'ארי נגראג'ה

פופיק  -עולם של צעצועים ומשחקים פופיק -עולם של צעצועים ומשחקים

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן


שתפו בפייסבוק

צמחונות בילדים: סיבות נפוצות, חסרים ומניעה

מאת: רוני גוטליב
צמחונות בילדים: סיבות נפוצות, חסרים ומניעה

בשנים האחרונות מסיבות שונות, חלה עלייה גדולה בתיעוד ילדים ונערים הפוצחים בצמחונות.



מהי צמחונות?
צמחונות היא מצב בו אדם ימנע מעצמו לאכול בתזונתו מוצרי בשר/ עוף/דגים מן החי. (טבעונות לצורך השוואה היא מניעת איכלה של כל המוצרים מן החי כולל גם חלב ומוצריו וביצים).
הצמחונות הינה התנהגות אינדיבידואלית וכל צמחוני מגדיר עצמו אחרת: חלק מהמגדירים עצמם כצמחונים ימנעו מאכילת חלק מסוגי הבשר למשל- הימנעות רק מבשר אדום אבל כן אכילת דגים או עוף.
צמחונות יכולה להיות "קלילה" או קיצונית. צמחונות קיצונית היא מצב בו האדם לא יאכל מזון שהתבשל בסיר עם מוצרי הבשר מן החי וצמחונות קלילה יותר היא מצב בו תהיה גמישות באכילה גם עם המזון בושל בסביבת בשר.

ילדים צמחונים מתחלקים לכמה סוגים:
- אלו ש"נחפה" עליהם להיות צמחונים (הוריהם כאלו)- ילדים אלו הורגלו, אפילו מגיל תינוקות- להימנע ממוצרים בשריים בשל אידיאולוגיה.
- אלו שהחליטו להוריד בשר ומוצריו בגלל סיבה או לחץ, חברתי.
- אלו שבשר אינו טעים להם ופשוט אינם אוהבים את הטעם
- ואלו שפוחדים מהשמנה או בריאות לקויה. בשר נתפס כ"לא בריא" וכ"משמין" והדבר עלול להשפיע על בחירת המזון שהילד צורך.

לכל סוג הימנעות מבשר, באשר הסיבה שלו-ההשלכות בריאותיות וחברתיות על הילד, ולכן חשוב ללמוד להיות צמחוני באופן בריא ונכון. טעויות בבישול ובתזונה לילדים עלולות להיות עם השלכות קצרות טווח (חסרים תזונתיים, עייפות, כאבי ראש) או ארוכות טווח (מחלות כרוניות עקב חסרים תזונתיים).

צמחונות אינה מהווה ערובה לבריאות. ילד שמוותר על אכילת בשר/עוף/דגים ךא בהכרח יגוון את מזונו ביותר פירות וירקות, דגנים מלאים וזרעים. לעיתים החלל הריק של הארוחה החסרה יתמלא באכילת חטיפים מלוחים או מתוקים ואנו נקבל את התוצאה ההפוכה מתזונה של בריאות.

בנוסף יש לזכור שילד, שבדרך כלל משחק, פעיל, משתתף בחוגים, חברים- צריך לכך די אנרגיה. את האנרגיה הילד צריך לנצל מקלוריות המגיעות דרך האוכל. לעיתים ילד צמחוני יוותר על קלוריות מבשר ולא יצליח להשלים את האנרגיה ממזונות אחרים. ילד כזה עלול להיות בסיכון של תת תזונה וירידה במשקל העלולה לפגוע בו, ביכולות הפעילות שלו ובאנרגיות החיוניות שלו.

הטבע הפך אותנו בני האדם לאוכלי בשר עם התפתחות האבולוציה. יחד עם זאת ילד שרוצה להיות צמחוני- חשוב לקבל את החלטתו ולא לכפות עליו לאכול ממזון שאינו טעים לו או שאינו מוכן לו.

מה חשוב תמיד לדעת?
לפי הרפואה הקונבנציונאלית חשוב לדעת שחלבונים מן החי כדוגמת בשר, עוף או דגים הינם חיוניים לצמיחה תקינה של ילדים.
בכל אחד מסוגי הבשר הן חלבונים איכותיים המספקים אנרגיה איכותית המנוצלת לבנייה של תאים ושרירים, והן ויטמינים ומינראלים החיוניים לקיומינו. חלק מהרכיבים (כדוגמת החלבון או חלק מן הויטמינים) קשה מאוד להשיג בתזונה צמחונית או יותר מכך, בתזונה טבעונית. אם ידוע לכם על כוונה של הילד שלכם להיות צמחוני או אם הוא צמחוני כעת- אפשר, למלא את צרכי הילד הצמחוני בדרכים חלופיות ו /או באמצעות תוספים.

אומגה 3-
חשובה להתפתחות מערכת העצבים של הילד (וגם של העובר כשהאם בהריון) נמצאת כמעט בבלעדיות רק בדגי ים. ילד שימנע מדגים לאורך זמן ולא יושלמו לו בדרך עקיפה חומצות השומן החיוניות הללו- עלול לסבול מנזקים הקשורים למערכת העצבים. מחקרים לאחרונה גילו קשר חיובי בין צריכת אומגה 3 , קשב וריכוז, בריאות הלב ואפשרות למניעת מחלות קרדיווסקולריות.

B12-
ויטמין הקיים רק במזונות מן החי. הוא נמצא בביצים ובגבינות אבל בעיקר נמצא בבשר. ילד שלאורך שנים ימנע מבשר עלול למצוא עצמו בגיל מבוגר עם חוסר נB12 שלו השלכות הן קצרות טווח והן ארוכות טווח בהתפתחות התקינה של העצבים והמוח.

ברזל -
מינרל חיוני הנמצא הן בבשר, הודו, דגים, והן בעלים ירוקים , טחינה או ביצים וגבינות- המקור האיכותי ביותר של הברזל הינו הבשר וההודו וכן איברים פנימיים שלהם (כבד בעיקר). ירקות ירוקים מכילים כמות קטנה שספיגתה ירודה. ברזל חשוב מאוד לגדילה תקינה, להובלת חמצן בדם, לערנות ולריכוז.
ילד שלאורך זמן יחסר מינראל הברזל ימצא עצמו לוקה באנמיה שהשלכותיה הן בין השאר חולשה, עייפות, חוסר ריכוז, דיכאון, חוסר אנרגיה ורצון לתפקוד.

חלבון חסר ומלא-
כדי שתזונת הילד תהיה מלאה ובריאה יש להקפיד על אכילת חלבון איכותי ומלא.
חלבון איכותי למשל הוא חלבון אותו נאכל מביצה שלמה (מומלץ אחד ליום בעיקר לצמחונים) עוף, דגים, בשר.
חלבון דרוש לילד לגדילה תקינה, לבניית תאים ושרירים וחוסר בו עלול לפגוע בתפקוד של הילד.
כשמוותרים על מנות הבשר יש להקפיד יתר על המידה בהחלפת החלבון מן החי לחלבון איכותי אחר. חלב ומוצריו, למשל , יכולים להוות תחליף איכותי.
מנות מלאות משולבות בדגנים וקטניות, יכולות גם הן לספק את החלבון האיכותי. אורז מלא ואפונה למשל, עדים עם אורז, חומוס בלחמנייה מלאה, שעועית עם אורז – יכולים להוות דוגמה לשילובים מומלצים שיספקו בארוחה חלבון מלא ואיכותי גם שקדים טבעיים יכולים לתת גיבוי למנת החלבון (אם כי הם מכילים כמות שומן רבה ולכן לא יתאימו לילדים עם עודף משקל באופן גורף)

תחליפי בשר-
שימו לב שמנות צמחוניות כמו שניצל סויה או טופו עלולים (אם נאכלים ללא מידה נכונה) להכיל מלחים רבים, חומרי מאכל מלאכותיים, חומרים משמרים וגם פיטואסטרוגנים מסויה- שלא מתאימים לילדים כי גורמים להתפתחות מינית מוגברת ומוקדמת או למחלות קרצינומיות. לא מומלץ לאכול ממזונות אלו על בסיס יום יומי ומומלץ לגוון במנות החלבון.

טיפים כיצד להימנע מחסרים :

בדיקת דם: מומלץ לילדים צמחונים לעבור בדיקת דם אחת לתקופה על מנת לוודא חסרים תזונתיים ולטפל בהם במידת הצורך בתוספים ובהשלמות תזונתיות.

תזונה מאוזנת: חייבים לדאוג לילד צמחוני לתחליפי מזון בריאים ואיכותיים שישמשו לו כתחליפי קלוריות ראויים לפעילותו.

תכנון נכון: הורים לילד צמחוני חייבים ללמוד לתכנן את ארוחותיו כך שיכילו את הרכיבים האלמנטריים בדרכים חלופיות. (למשל- חלבון איכותי ע"י שילוב של דגנים וקטניות כמו אורז עם שעועית) או מנת טחינה קבועה, תחליפי בשר וכדומה.
עם הילד אוכל בחוץ עקב טיול או פעילות אחרת, וודאו איזה סוג של אוכל יוגש לו ואילו תחליפים קיימים שם. אם יש צורך ודאו שאתם שולחים איתו את המזון המתאים עבורו שלו הוא זקוק.

חשוב ומומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית בכדי להימנע מטעויות בתפריט היומי ובצריכת תוספים. חסרים תזונתיים העלולים להשפיע לטווח הקצר או הארוך.

מומלץ לצרוך כל יום מיקס של כ 10 אגוזים מסוגים שונים. באגוזים מצויים מקבץ גבוה של ויטמינים ומינראליים המצויים בחלק ניכר של מוצרי הבשר.

בתזונה השוטפת להקפיד לאכול קטניות בשילוב דגן ( אורז עם עדשים – כמג'דרה לדוג) מאחר והשילוב של השניים מציע לגוף חלבון מלא ואיכותי יותר וספיגה גבוהה יותר של המרכיבים.

*** הכותבת היא דיאטנית קליניתBs.c Nutrition ומנהלת מחלקת הסברה רפואית בחברת, 'פלוריש הדס'.

(*צילומים: יח"צ)



צמחונות בילדים: סיבות נפוצות, חסרים ומניעה
צמחונות בילדים: סיבות נפוצות, חסרים ומניעה
נוצר: 03/05/2012 12:14:00
עודכן: 03/05/2012 12:21:00

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים