הורות - חבלה בשיני חלב / בשר - המדריך להורים בקיץ פעיל.... אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 22/11/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > הורות > חבלה בשיני חלב / בשר - המדריך להורים בקיץ פעיל....
  כתבות אחרונות
"שמח במטבח - מתוקים", ספר בישול חדש לילדים

המלצה על הספר: הרפתקאות פייפר מגדנות ביער התירוצים המלצה על הספר: הרפתקאות פייפר מגדנות ביער התירוצים

חיות וחוויות בחופש הגדול בדיזנגוף סנטר חיות וחוויות בחופש הגדול בדיזנגוף סנטר

כיצד נשמור על בטיחות ילדינו בחופש? כיצד נשמור על בטיחות ילדינו בחופש?

פליפר - אופנת הילדים שדודי מליץ ממליץ פליפר - אופנת הילדים שדודי מליץ ממליץ

"בודהה לפני השינה" – דהרמצ'ארי נגראג'ה

פופיק  -עולם של צעצועים ומשחקים פופיק -עולם של צעצועים ומשחקים

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן


שתפו בפייסבוק

חבלה בשיני חלב / בשר - המדריך להורים בקיץ פעיל....

מאת: דר' מאיר אנג'ל
חופשת הקיץ כאן, הילדים מבלים בבית, קייטנה, חוגים, רצים, משתוללים, קופצים ושמחים. אך לצד השמחה לעיתים קורות תאונות, לא עלינו.

הזאטוט הקטן בן ה-3 רץ לו בבית ופתאום נופל על פניו, דם ושן בחוץ.



כיצד להתמודד עם מקרי חבלה בשיניים, כיצד ההורים יכולים לסייע ומדוע חשוב להגיע לאבחון וטיפול מוקדם?

להלן מורה נבוכים חשוב :

מחקרים מראים כי 30% מהילדים חוו חבלה דנטאלית : שבר שן, שבר שורש, שינוי במיקום השן, ניידות ועד כדי יציאת השן ממקומה.
החבלות יכולות להיות הן בשיני חלב והן בשיניים הקבועות.
שיא הפגיעה בשיני חלב נמצא בגיל 18-40 חודשים – גילאים בהם הקטנטנים רק למדו ללכת ולרוץ ומגלים את העולם בלי הרבה שיווי משקל. הפגיעות הן בגיל זה כתוצאה מנפילה או התנגשות. לגבי השיניים הקבועות, בנים בגיל בית ספר סובלים פי-2 יותר מבנות מחבלה בשיניהם הקבועות לרוב כתוצאה מנפילה, פגיעות ספורט ומריבות.
ברוב המקרים השיניים הנפגעות הן השיניים החותכות המרכזיות בלסת העליונה.
למבנה הלסת ומיקום השיניים השפעה על סיכויי הפגיעה – שיניים חותכות מרכזיות הבולטות 4מ"מ הן פי 2-3 יותר מועדות לפגיעה מאשר שיניים העומדות במיקום הנכון.

מה לעשות כאשר שיני החלב נפגעות?
ראשית, לעיתים החבלה בשיני החלב היא רק חלק מחבלה מסוכנת יותר ויש לטפל בה קודם, אם לא ניתן לתת מענה מיידי לפגיעה בשיניים יש צורך להיות מודעים לכך ולטפל בבעיה בהמשך.
המטרה העיקרית בטיפול בחבלות בשיני חלב היא שמירה על הנבטים של השיניים הקבועות מתחת. כמו כן, צריך למנוע כאב , להחזיר פונקציה ולחשוב על אסתטיקה כל זה במידת שיתוף הפעולה של הילד.
חבלה בשיני חלב עלולה, כאמור, לפגוע בשיניים הקבועות מתחת. ברוב המקרים אין לנו דרך לחזות כיצד זה יבוא לידי ביטוי כאשר השן הקבועה תצמח. בחלק מהמקרים יתפתח זיהום כתוצאה מהחבלה והזיהום יפגע בהתפתחות נבט השן הקבועה, ולעיתים תזוזת השן החלבית ממקומה עלול לפגוע פיזית בנבט השן מתחת. הפגיעה בשן הקבועה עלולה להתבטא בהפרעה בבקיעה, שינוי צבע וצורה לדוגמא כתם חום/לבן על גבי השן וכ'ו – מטרתנו להקטין ככל האפשר את הפגיעה.

כאשר ילד קטן נחבל בשיניו, קודם כל יש להרגיעו ( ואותנו ההורים...), יש לשטוף את הפה ופניו ולבדוק מה אופי הפגיעה, אם יש דימום לנסות לעצור על-ידי הפעלת לחץ מקומי. ניתן להניח משהו קר למניעת נפיחות. אפשרי לתת סירופ משכך כאבים כדי להרגיע ויש ליצור קשר עם רופא השיניים לקבלת הוראות.

החבלות האופייניות בשיני חלב:

1.שן חלב יצאה ממקומה –
סימנים: השן יצאה בשלמותה ממקומה.
כיצד להגיב?
תחילה יש לעצור את הדימום ע"י הפעלת לחץ מקומי עם גזה או מטלית. יש לאתר את השן כדי שנוכל לאמת שאכן השן יצאה במלואה. אל תנסו להחזיר שן חלב למקומה – פעולה זו עלולה לפגוע בנבט מתחת, אם לא בטוחים כי זו שן חלב שימרו אותה בחלב והגיעו במהירות למרפאת השיניים. יש להגיע למרפאת שיניים לצורך בדיקה וצילומים שהשן יצאה ממקומה ואין פגיעות נוספות או חלקי שן שחדרו לרקמות הרכות כמו השפתיים.
כמו כן, לוודא שאין פגיעה בשינים נוספות. הרופא ירשום לרוב מרשם לאנטיביוטיקה למניעת זיהום. יש לשמור על כלכלה רכה למשך שבוע וכמו כן הגיינה!!!
אם לילד כואב ולא מאפשר לצחצח שיניים, צריך לקחת מקל אוזניים לטבול במי פה המכילים כלורהקסידין (קיים בתכשירים כמו: קורסודיל,תרו-דנט,מדי-דנט,לייסר ועוד) ואיתם לנקות היטב את השיניים מכל צדדיהן.

2. שן חלבית שינתה את צבעה לחום/אפור -
סימנים: השן נראית כהה יותר עם הזמן.
לעיתים שינוי הצבע הוא סמוך לפגיעה ולפעמים יגיע כעבור מספר חודשים. עד ל-70% משיני החלב שעברו חבלה יופיע שינוי צבע. כיצד להגיב? שינוי צבע לכשעצמו אינו מהווה אינדיקציה לטיפול, אולם שיניים אלו מועדות יותר לפתח זיהומים. שינוי הצבע יכול לנבוע ממספר גורמים: תגובה תקינה של השן לחבלה, שטף דם פנימי, נמק של עצב השן. יש צורך במעקב אצל רופא השיניים קלינית ורנטגנית לבדוק כי אין התפתחות זיהום וטיפול בהתאם.
בבית מומלץ להפשיל מידי פעם את השפה העליונה ולראות האם מוגלה יוצאת מעל השן ( פיסטולה – נראה כמו "חצ'קון").

3. שן חלבית נפגעה אך שלמה ולא ניידת -
סימנים: השן שלמה במקומה לא ניידת לעיתים דימום בקו החניכיים.
כיצד להגיב?
ברוב המקרים לשיניים אלו פרוגנוזה טובה השן בסה"כ עברה "זעזוע", תכאב 1-3 ימים ולעיתים אף יותר והבעיה תחלוף. שינוי צבע עלול להתרחש בעתיד. יש להקפיד על כלכלה רכה למשך שבוע, הגיינה , הגיינה ושוב פעם הגיינה, שימוש במשככי כאבים בהתאם לצורך ומעקב אצל רופא השיניים.

4.שן חלבית נפגעה, נשארה במקומה אך ניידת -
סימנים: השן שלמה ובמקומה, ניידת במקומה ויש דימום.
כיצד להגיב?
תחילה לעצור דימום, להמנע מהזזת השן ממקומה. שיניים יכאבו מספר ימים ולרוב יתייצבו מחדש במקומן כעבור שבוע שבועיים. חייבים להגיע לרופא השיניים לבדוק :האם ניידות השן גדולה והשן תלויה על בלימה ועלולה לצאת ממקומה ולסכן את הילד? האם ניידות השן מונעת לסגור את הפה כמו שצריך? במקרים אלו ישקול הרופא עקירת השן. אם השן תושאר יש לשמור על כלכלה רכה, הגיינה ושיכוך כאבים שיניים אלו צפויות לשנות את צבען.

5. שן חלבית נפגעה והוסטה ממקומה -
סימנים: השן שלמה אך בולטת החוצה לכיוון השפה , מוטה פנימה, או נראית ארוכה/קצרה יותר ממקודם, דימום.
כיצד להגיב?
תחילה לעצור דימום. לרוב השן במצב זה אינה ניידת. כל שינוי בתנוחת השן עלול לפגוע בנבט השן מתחת או לפגוע ביכולת הילד לסגור את הפה. שיניים אלו בד"כ כואבות לתקופה ארוכה ועלולות לשנות את צבען. עליכם להגיע בהקדם לרופא השיניים. הרופא יעריך האם ניתן להחזיר את השן למקומה ולקבע או שהסיכון גדול יותר מסיכויי ההצלחה ואז ימליץ על עקירה.

6. שן חלבית נפגעה ונשברה -
סימנים: השן תראה שבורה, הילד עלול להתלונן על רגישות לקור. דימום מתוך השן או שרואים נק' ורודה/אדומה בשן יעידו על פגיעה בעצב וסיכויי החלמה נמוכים.
כיצד להגיב?
למנוע חשיפה לגירוי חם/קר, משככי כאבים, כלכלה רכה, שמירה על הגיינה, להגיע לרופא השיניים לצורך הערכה. ניתן לתקן את השבר ע"י סתימה לעיתים יהיה צורך בטיפול שורש.

מה לעשות כאשר יש פגיעה בשן קבועה?
ראשית, כמו במקרה של ילדים קטנים גם כאן אם הפגיעה היא חלק מפגיעת ראש מסוכנת יותר יש קודם לטפל בבעיה זו ולאחר מכן בשיניים. במקרה של שיניים קבועות אין תחליף ולכן נשתדל יותר להציל את השן ולא להגיע לעקירתה. בכל מקרה של פגיעה בשן קבועה חשוב לבדוק את מידת התפתחות השורש – יש לכך השפעה רצינית על הטיפול וסיכויי הצלחתו. שן בוקעת בד"כ כאשר רק כמחצית מהשורש סיים להתפתח ורק כעבור 3-4 שנים השורש מסיים את התפתחותו.

החבלות האופייניות:
1.השן יצאה ממקומה בשלמותה – במקרה זה לזמן התגובה תפקיד קריטי בסיכויים להציל את השן. עליכם לעקוב אחר ההוראות הבאות בקפידה:
א. אתרו את השן
ב. החזיקו את השן רק באזור הכותרת ולא בשורש.
ג. אל תנסו לנקות השן מלכלוך רק שיטפו בעדינות תחת מים זורמים ולא לשפשף.
ד. אם ניתן, החזירו את השן למקומה והחזיקו אותה שם .
ה. אם לא ניתן להחזיר את השן למקומה, שימרו את השן בתוך חלב קר או בתוך הפה בכיס הלחי בסביבת הרוק – אסור שהשן תתייבש
ו. התקשרו למרפאת השיניים הודיעו על המצב ותאמרו שאתם בדרך כדי שיערכו והגיעו במהירות האפשרית.

2. השן נפגעה נשארה במקומה ושלמה - השן עברה "זעזוע", כואבת. שמרו על כלכה רכה, משככי כאבים במידת הצורך. לרוב אין השפעה לטווח ארוך, אולם חשוב להגיע לבדיקה קלינית ורנטגנית אצל רופא השיניים.

3. השן נפגעה נשארה במקומה וניידת – הימנעו מלהזיז את השן. הגיעו למרפאת שיניים . אם השן ניידת מאוד רופא השיניים יקבע אותה ע"י חיבורה לשיניים אחרות למניעת תזוזה למשך של עד שבועיים.

4. השן נפגעה והוסטה ממקומה – נסו עדינות להחזיר את השן למקומה. הגיעו למרפאת השיניים בהקדם. רופא השיניים ינסה להחזיר את השן למקומה ולאחר מכן יקבעה למספר שבועות. חשוב להגיע בהקדם למרפאה כל עיכוב בטיפול לא יאפשר החזרת השן למקומה עקב היווצרות קריש דם ורקמה צלקתית.

5. השן נפגעה ונשברה – השן תכאב ותהיה רגישה לגירויים חמים/קרים. אם מצאתם את החתיכה שנשברה הביאו אותה למרפאה הרופא יחליט האם להשתמש בה או לא. שיניים שנשברו זו הבעיה הנפוצה ביותר וניתן לשחזרן ע"י חומרים מרוכבים ( "סתימה לבנה"). במקרים חמורים יותר ובהתאם לגיל ניתן לשקול שחזור ע"י חרסינה או כתר חרסינה. חשוב שהרופא יבדוק את השן סמוך למקרה בכדי: להניח חומר חבישה על דנטין השן החשוף ולוודא כי אין פגיעה/חשיפה של עצב השן – במקרים אלו יש צורך בטיפול שורש.


לסיכום:
בכל מקרה של פגיעה בשן חלבית או קבועה שמירה על קור רוח ותגובה נכונה יכולים לתרום לסיכויי הצלחת שימור השן.
פנייה לרופא השיניים סמוך למקרה ולעיתים אף במיידי יכולים לקבוע האם ילדכם יהיה עם שן או בלעדיה. רופא השיניים בד"כ יבצע מעקב ביום המקרה, שבוע לאחריו, חודש, 3 חודשים, חצי שנה ואז כל חצי שנה במסגרת הביקורת הרגילה.
שיני חלב שנפגעו מאוד מועדות לפורענות גם שנה ויותר לאחר המקרה ולכן חשוב מלבד הביקורת אצל הרופא גם מעקב מצדכם בבית ( האם הילד מתלונן על כאב, שינוי צבע, הפשלת השפה לחיפוש פיסטולה...).קריטי להצלחת הטיפול שמירה על הגיינה: צחצוח ובמידה ואי אפשר ניקוי באמצעות מי פה המכילים כלורהקסידין – אם הילד קטן ע"י מקלון אוזניים טבול בחומר ואם גדול ע"י גרגור החומר פעמיים ביום למשך שבוע.

הרפואה הכי טובה היא הרפואה המונעת: אם לילדכם שיניים בולטת היוועצו עם רופא שיניים/אורתודנט.אם הילד ספורטאי מחונן בדקו את האפשרות להשתמש בסד הגנה.
זכרו ידע זה כוח – אבל הלוואי ולא נצטרך להשתמש בו.



*** ד"ר מאיר אנג'ל הוא רופא שיניים ממרפאתו של דר' ג'רי כהן -http://www.drjerry.co.il




נוצר: 04/08/2009 12:40:00

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים