העצמה נשית - הכירי את נשות כנסת 2009: דליה איציק אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 22/11/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > העצמה נשית > הכירי את נשות כנסת 2009: דליה איציק
  כתבות אחרונות
סדנת סליחות לנשים, תתקיים במלון הבוטיק The way inn סדנת סליחות לנשים, תתקיים במלון הבוטיק The way inn

'אליסקה בארץ הסריגה' - נא להכיר את האופנאית מריה זברין 'אליסקה בארץ הסריגה' - נא להכיר את האופנאית מריה זברין

ג'מילה אבו סווי בתערוכת צילום ג'מילה אבו סווי בתערוכת צילום "תמונה מגדרית"

מעמד האישה בקזחסטן - יום האישה הבינלאומי 8.3 מעמד האישה בקזחסטן - יום האישה הבינלאומי 8.3

צוואה – צוואה – "טוב מוקדם מאשר לעולם לא"

חוק השוויון בנטל הגנה מלאה על זכויות ומעמדן של הנשים בצה חוק השוויון בנטל הגנה מלאה על זכויות ומעמדן של הנשים בצה"ל

"מוזות" - המותג איתו מציינת נתניה את יום האישה הבינלאומי

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן




שתפו בפייסבוק

הכירי את נשות כנסת 2009: דליה איציק

מאת: מערכת Iwomen
הכירי את נשות כנסת 2009: דליה איציק
דליה איציק (56) הפכה לאישה הראשונה בתולדות מדינת ישראל המכהנת כיושבת ראש הכנסת ואף תפקדה כנשיאת המדינה בפועל בזמן נבצרותו של קצב. דליה איציק היא מורה בהשכלתה עם תואר ראשון בספרות והיסטוריה ובוגרת משפטים. היא נשואה ואם לשלושה ילדים.



דליה איציק נולדה בירושלים, להורים יוצאי עיראק, ומתגוררת בעיר עד היום. בתום לימודיה הצהירה על היותה דתייה, לא שירתה בצה"ל ולמדה בסמינר למורות. איציק עסקה בהוראה, והייתה יושבת ראש הסתדרות המורים בירושלים. במקביל לכהונתה בהסתדרות המורים שימשה כחברה בוועד המנהל של רשות השידור.

לאחר שכיהנה כיו"ר הסתדרות המורים בירושלים הצטרפה למפלגת "העבודה" ונבחרה מטעם רשימת "ירושלים אחת" למועצת העיר בירושלים ובהמשך כיהנה כסגנית ראש עירית ירושלים טדי קולק והממונה על תחום החינוך בעירייה. כסגנית ראש העיר ירושלים פגשה איציק לראשונה את יו"ר מפלגת העבודה, חבר הכנסת שמעון פרס, ועד מהרה הפכה לאשת סודו ואמונו.

הפריצה שלה לפוליטיקה הארצית התרחשה בשנת 1992 כאשר נבחרה בפריימריס למקום ה-25 ברשימת מפלגת העבודה לכנסת ה-13 והמשיכה לכהן עד הכנסת ה-16, כחברת כנסת מטעם מפלגת העבודה.
במהלך כהונתה לאורך השנים בכנסת שימשה כיו"ר ועדת החינוך והתרבות (בכנסת ה-13) ויו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה (בכנסת ה-14).

בשנת 1996 התמודדה איציק מול האישה הבכירה במפלגת "העבודה" באותם ימים, השרה אורה נמיר, והביסה אותה כאשר נבחרה לעשירייה הראשונה.

לקראת הבחירות לראשות הממשלה בשנת 1999 תמכה במועמד חיים רמון לראשות העבודה, אך הצהירה אמונים ליו"ר הנבחר אהוד ברק. היא עצמה נבחרה למקום השישי בבחירות המקדימות לרשימה לכנסת ה-15.
היא מונתה לתפקיד שרה לאיכות הסביבה בממשלת אהוד ברק, אף שחפצה בתיק החינוך. איציק שמונתה לשרה זוטרה הפכה לאחת מאנשי ה"אופוזיציה הפנימית" במפלגת העבודה. מאוחר יותר, מונתה גם כשרה הממונה על רשות השידור.

איציק מונתה לשרת התעשייה והמסחר בממשלתו הראשונה של אריאל שרון.
בהתמודדותה בבחירות המקדימות של מפלגת העבודה לכנסת ה-16 קבלה מספיק קולות כדי להיבחר לכנסת ללא שריון לנשים והגיעה למקום הרביעי ברשימה. שימשה במערכת הבחירות כיו"רית צוות התגובות של מפלגת העבודה.

בשנת 2003 עם כינון הכנסת ה-16 לא הצטרפה סיעת העבודה לממשלת שרון שהוקמה ונשארה בשורות האופוזיציה. איציק נבחרה כיו"ר סיעת העבודה-מימד בכנסת והובילה את סיעות האופוזיציה נגד ממשלת שרון השנייה תחת יו"ר האופוזיציה שמעון פרס. בתקופה זו חיזקה את תדמיתה בתור "גברת הברזל", שאינה חוששת לצעוק על ח"כים ועובדי הכנסת. היא גם שימשה כחברת הוועדה לבחירת שופטים.

בשנת 2005 עמדה דליה איציק בראש צוות המשא ומתן של העבודה מול הליכוד ועם כניסת מפלגת העבודה לממשלה, שימשה כשרת התקשורת (עד פרישת מפלגת העבודה מן הממשלה, ב-23 בנובמבר 2005).

ב-28 בנובמבר 2005 הכריזה על פרישתה ממפלגת העבודה ועל מעברה למפלגת קדימה, יחד עם חיים רמון ושמעון פרס, שהפסיד בבחירות על ראשות מפלגת העבודה לטובת עמיר פרץ.

בעקבות החלטתו של עו"ד מני מזוז, היועץ המשפטי לממשלה, כי לא תוכל להתמנות לשרה בממשלת המעבר הודיעה על התפטרותה מן הכנסת והחזרת המנדט שלה למפלגת העבודה. ב-17 בינואר 2006 נכנסה התפטרותה מהכנסת לתוקף. בחודש פברואר 2006 הגישה מפלגת העבודה עתירה לוועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה-17 ולבג"ץ כדי למנוע מאיציק, פרס ורמון להתמודד במסגרת רשימת קדימה בטענה שלא פרשה מן הכנסת בסמוך להודעת הפרישה שלה ממפלגת "העבודה" על פי האמור בחוק. שתי העתירות נדחו ודליה איציק הוצבה במקום ה-14 ברשימת קדימה ונבחרה לכנסת ה-17.

ב-4 במאי 2006, לאחר הבחירות לכנסת ה-17, נבחרה איציק לתפקיד יו"ר הכנסת. איציק היא האישה הראשונה מאז קום המדינה המכהנת בתפקיד זה. היא נבחרה פה אחד בהצבעה גלויה שתמכו בה 107 ח"כים, ללא מתנגדים או נמנעים.

בעקבות חקירת חשדות לעבירות מין של נשיא המדינה משה קצב הכריזה ועדת הכנסת, לבקשת הנשיא קצב, על נבצרותו מלשמש כנשיא בזמן השבעת נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש. על פי החוק, יו"ר הכנסת משמש גם כממלא מקום נשיא המדינה, כך שבתקופת נבצרותו של קצב הייתה איציק ממלאת מקום נשיאת המדינה והשביעה את נשיאת בית המשפט העליון, השופט דורית ביניש.

ב-25 בינואר 2007 אישרה וועדת הכנסת את הודעת הנשיא משה קצב, כי נבצר ממנו למלא את תפקידו כנשיא המדינה, לנוכח הודעת היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, כי יש כוונה להגיש כנגדו כתב אישום. בעקבות הודעה זו החלה איציק לכהן באופן רציף כממלאת מקום נשיא מדינת ישראל, ובזמן זה חננה אסירים, השביעה שגרירים והשתתפה בטקסים ואירועים בארץ ובעולם.

ב-1 ביולי 2007 נכנסה לתוקף התפטרותו של משה קצב, ואיציק כיהנה שבועיים כנשיאת המדינה בפועל, עד השבעתו של שמעון פרס לנשיאות ב-15 ביולי.

דליה איציק, בצוותא עם יושב ראש ועדת הכנסת, חבר הכנסת דוד טל, פעלה רבות לצמצום חוק ההסדרים לשנת הכספים 2008 וזכתה על כך לשבחים מחברי כנסת רבים.


ממוקמת במקום השלישי ברשימת מפלגת קדימה לכנסת ה-18.



הכירי את נשות כנסת 2009: דליה איציק
נוצר: 08/02/2009 03:07:00
עודכן: 08/02/2009 03:09:00

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים