קולנוע - התנגדות - הסרט המרשים בכיכובו של דניאל קרייג עכשיו בקולנוע אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 23/11/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > קולנוע > "התנגדות" - הסרט המרשים בכיכובו של דניאל קרייג עכשיו בקולנוע
  כתבות אחרונות
הסרט התקופתי, הסרט התקופתי, "המועדפת" - דרמה עוצמתית על נשים חזקות

הסרט 'אהבה בימים קרים', יצירה מרהיבה ומרגשת הסרט 'אהבה בימים קרים', יצירה מרהיבה ומרגשת

ליידי גאגא ב"כוכב נולד" - דרמה מוזיקלית סוחפת, שביים ומככב בראדלי קופר

הסרט הסרט "עץ תאנה" של עלמוורק דוידיאן, זכה בפסטיבל טורונטו בפרס יוקרתי

פסטיבל קולנוע וטלוויזיה ישראלי בשבוע הבמאיות והיוצרות פסטיבל קולנוע וטלוויזיה ישראלי בשבוע הבמאיות והיוצרות

מיוזיקל הקומדיה הגדול של הקיץ - מאמא מיה מיוזיקל הקומדיה הגדול של הקיץ - מאמא מיה

הסרט 'משום מקום' - דרמה מרתקת ואקטואלית הסרט 'משום מקום' - דרמה מרתקת ואקטואלית

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן


שתפו בפייסבוק

"התנגדות" - הסרט המרשים בכיכובו של דניאל קרייג עכשיו בקולנוע

מאת: איריס לקנר
DEFIANCE - סרטו של אדוארד זוויק בכיכובו של דניאל קרייג, מבוסס על סיפור אמיתי שטרם סופר לעולם ומביא לצופה חווית קולנוע מרשימה, חשובה ומעוררת גאווה לנוכח המסרים.



ב-1941, במקביל לרצח ההמוני של יהודי מזרח אירופה, מוצאים שלושה אחים מחסה ביערות המבודדים בהם בילו את ילדותם. טעונים ברגשות נקמה וזעם על רצח משפחתם והזוועות שנאלצו לחוות, פותחים השלושה במאבק מזוין כנגד הכוחות הנאצים במטרה לשרוד ולנקום בהם.

מאבקם האישי צובר תאוצה ועד מהרה מצטרפים אליהם יהודים רבים - גברים, נשים, ילדים, קשישים – אשר נשבעים לסכן את חייהם למען הצלת קורבנות אחרים. טוביה - המנהיג מבין שלושת האחים, הוא החלטי וחסר פשרות. המשמעות האידיאולוגית של החלטותיו היא החשובה ביותר עבורו. ז'וסיה - האח השני, מערער על סמכותו של טוביה ובין השניים נוצרת יריבות קשה. עשהאל - האח השלישי והצעיר מבין השלושה, נקרע בין שתי ההשקפות של האחים ונאלץ לתווך ביניהם כשבמקביל, עליהם להתאחד ולהילחם נגד הנאצים.


על הפקת הסרט

זוהי לא הפעם הראשונה שאדוארד זוויק מתעסק במלחמה היסטורית גדולה. ב"גלורי", סרטו מ-1989, הוא החדיר אל מרכז תשומת הלב הציבורית את סיפור החיילים השחורים שלחמו במלחמת האזרחים. "התנגדות" מתאר אף הוא קבוצת מיעוט הנלחמת על כבודה ועל חייה – יהודי מזרח אירופה בתקופת מלחמת העולם השנייה. זהו סיפור המאבק העיקש והאמיץ שלהם אל מול המוות אליו נידונו ואל מול אלו שקמו לחסלם.

בשיחה שניהלתי עם הבמאי הנפלא עת ביקורו האחרון בארץ, הרחבנו על הסרט.
"האיקונוגרפיה של השואה מזוהה בד"כ עם הפסיביות של הקורבנות" מסביר זוויק. "סיפורה האמיתי של המחתרת היהודית מוסיף מורכבות גדולה לנרטיב שאליו אנו בד"כ נחשפים בסרטים על אירופה הנאצית. לפי כל העדויות, היהודים לא עמדו חסרי אונים אל מול הגרמנים – הם נאבקו על כבודם וניסו לשנות את הגורל שהוכתב להם.
הסרט הזה מדבר בעצם על הדילמה הנצחית שבה שרוי כל אדם כשהוא מתוודה לסיטואציה היסטורית טעונה -"מה אני הייתי עושה במצב שכזה?". לחלק מאיתנו הרצון לנקמה הוא דווקא הרצון להציל את חבריהם מגורלם האכזר. כל אדם חי עם השקפת עולמו האינדיבידואלית".

אז מה עלה בגורל הדמויות לאחר המלחמה?
"טוביה וזו'ס עלו לישראל ולאחר מכן עזבו להתגורר בניו יורק. הם הקימו משפחות וניהלו חיים שגרתיים כנהגי מונית. הם לא נהגו לדבר עם אחרים על עברם, ולא שיתפו את משפחתם בסיפורי הגבורה שלהם."

"לא הייתי שורדת ללא האחים בילסקי" מספרת הניצולה סוליה רובין. "אני חבה להם את חיי. האם הם היו מושלמים? ממש לא. הם עשו טעויות רבות, כפי שעושים כולם. ואם זאת הם היו כמו משפחה עבורי. אני אהבתי אותם דווקא בגלל שהם הוכיחו לי שהם אינם שונים ממני, שכל אחד מאיתנו יכול להראות אומץ ולגבור על הבלתי האפשרי".


לאחר מותו של טוביה ב-1987 החלו חוקרי היסטוריה לחקור את סיפורו וגילו על פעולותיו הרבות במסגרת המחתרת היהודית. הבכירה מבין החוקרים הייתה נחמה טק. שנים מאוחר יותר יצא לאור ספרה המהולל "התנגדות – סיפורם של האחים ביילסקי". עיתון הלוס אנג'לס טיימס כתב על הספר ביקורת משבחת - "אחד הטובים ומעוררי ההשראה שבספרי המחקר על השואה".

קלייטון פורמן קרא לראשונה את "התנגדות" בתחילת שנות ה-90. "לא הבנתי איך עדיין לא עשו מהסיפור הזה סרט?!" הוא נזכר. "אנחנו רגילים לראות סרטים על מרד גטו ורשה או על חסידי אומות עולם כמו אוסקר שינדלר, אך משום מה ההתנגדות הקרבית היהודית מעולם לא זכתה לתיעוד קולנועי".

"התרגשתי מהספר גם במישור האישי," מסביר פורמן את גורם המשיכה שלו לסיפור הספציפי של האחים בילסקי. "קראתי ספרים רבים על השואה ושמעתי סיפורים קשים מאבי ששירת בחזית המלחמה. הסיפור של האחים ביילסקי הוא פשוט לא ייאמן. היהודים שבו מוצגים כאנשים חזקים, נחושים וחסרי פחד. זוהי האנטי תזה לדמות היהודי המסכן בסרטי שואה..."

לאחר שרכש את הזכויות לספר העביר אותו פורמן לידי חברו הטוב, אדוארד זוויק. "אד הוא במאי שמסוגל לביים סרט שנע בקביעות על הגבול בין האפי לאינטימי" ממשיך פורמן. "הוא יודע לשלב בין דמויות מורכבות ועמוקות לבין שורת סיטואציות גורליות שקובעות חיים ומוות".

"קריאה אחת של הספר הספיקה לי כדי להבין שאני מעוניין לביים את הסרט", נזכר זוויק. "עבדנו על הסרט הזה במשך 10 (!) שנים, כך שאני חושב שעם הכנות שכאלה קשה לי שלא להיות מרוצה ממנו. אחד האינסטינקטים האנושיים הבולטים הוא הצורך שלנו לשמר זיכרונות. אני לא מתנגד לסיווג של "התנגדות" כסרט פעולה בעל ערך בידורי, אבל אני חושב שהחשיבות שלו נמצאת בהיותו תוצר נוסף של הזיכרון ההיסטורי, כזה שיש לשמר אותו לדורות הבאים. סיפורם של האחים ביילסקי הוא בן מעל ל-60 שנה אבל אני גם חושב שיש לו נגיעה אקטואלית למשברים הקשים בעולם – טבחי העם בדארפור ובוסניה."

הדבר המדהים הוא, שבמקרה של הסיפור של האחים בילסקי לא נדרש ממנו לעשות שינויים או תוספות לקו העלילתי שלו. הסיפור האמיתי הוא מלודרמטי וסוחף גם בלי שנשנה בו מאומה".

ומה לגבי האלימות הקשה שבה פעלו הפרטיזנים במטרה לשרוד? האם לקדש אותה אינו מהלך שגוי בעיניך?
"אני לא חושב ש"קידשנו" אותה בשום צורה שהיא. האחים ביילסקי לא היו מלאכים, והם גם לא מוצגים בסרט ככאלה. טוביה וז'וסיה הם בעלי פגמים כמו כל אחד מאיתנו. עובדה זו הופכת את הסרט להרבה יותר מעניין ומורכב. ככל שהמחתרת שלהם מתרחבת וצוברת כוח האחים בילסקי נדרשים לגלות יותר אחראיות ומנהיגות. הסרט שואף להציג בפנינו את הדילמות שנלוות לפעולות נגד אלימות כשל המחתרת היהודית. האם כדי להילחם ב'מפלצות' עלינו להפוך בעצמנו ל'מפלצות'? האם אדם צריך להקריב את האנושיות שלו כדי להציל את זו של האחר?...
הסרט רוצה שהקהל יזדהה עם הדמויות, אך לא רק איתן, אלא גם עם הסיטואציות הקשות בהן הן נמצאות. במצב שבו חייך נמצאים בסכנה מתמדת – מרצח, רעב או קור – חוש ההישרדות הפרימיטיבית שלך יוצא החוצה. הנשמה מראה את פניה. בעיני אין דבר מדהים מזה בקולנוע...".


איך הוחלט ללהק את דניאל קרייג ולייב שרייבר כ"טוביה" ו"ז'וסיה"?
"בהיכרות אישית עם דניאל אתה מגלה שהוא איש צנוע ונדיב. לא הייתי אומר שזה מנוגד לעוצמה הקולנועית שהוא משדר, אבל זה לא בהכרח התפיסה שלו ע"י אנשים שאינם פגשו בו מעולם. מצד אחד העיניים שלו משדרות רכות ופגיעות ומצד שני המבנה הפיסי שלו משדר כוח ואגרסיביות. כל האנשים שפגשתי והכירו את טוביה בילסקי בחיים סיפרו לי שהתכונות הבולטות ביותר שלו היו כריזמטיות והכוחנות שלו. דניאל משדר את שני הדברים הללו. יתרה מזאת, אני עקבתי אחר עבודותיו של דניאל משך עשור ולטעמי, כאשר יזמתי את הפגישה איתו ידעתי כי יש בו את השילוב שחיפשתי."

עוד מוסיף זוויק: "טוביה מבין משהו במהלך הסרט והצופים יחד איתו. הוא בונה לעצמו 'משפחה' של חברים ואנשים בעלי תכונות אופי זהות לשלו. זהו לא הקרב שמעניין אותו אלא היותה של המחתרת סיבה מספקת לחיות בתנאים קשים שכאלו. בעיני זהו הנושא המרכזי בו עוסק הסרט".

האם הכוחניות שלו לא מונעת ממנו להיות דמות סימפטית בעיניי הצופים?

"הוא התנהג כמו דיקטטור כלפי האחרים ועם זאת רבות מהפקודות שלו שמרו על אנשי המחתרת בחיים. לא כל מה שהוא עושה בסרט הוא ראוי מוסרית בעיני, אך אני לא מאמין שביכולתי, או ביכולתם של אנשים כמונו, לשפוט אותו או כל אדם אחר שחי במצב הנוראי והבלתי אפשרי הזה. הנסיבות היו כה קשות שאין בידינו את הזכות לבקר לוחמים אנטי-נאצים על פעולה כזו או אחרת שלהם".
אם כוחו ויציבותו של טוביה הפכו אותו למנהיג מלידה, אז זוהי דווקא הכריזמה של ז'וסיה שהפכה אותו ללוחם מצטיין. ז'וסיה עובר תהליך בסרט. הוא הופך מאיש של מעשי נקם אינסטינקטיביים לאיש בעל נאמנות יוצאת דופן וחסרת עכבות למחתרת שלו".

סרט חזק, לא קל ומרשים אשר סיפורו מעורר הערצה וגאווה, בימויו מושלם והמשחק של כל חברי הקאסט תורם רבות להמחשת הדילמות המוסריות והאנושיות של הסיפור. לטעמי, דניאל קרייג עושה כאן את אחד מתפקידיו הטובים והוא הרבה יותר משכנע כפרטיזן יהודי מאשר בונד בריטי.
סרט זה, המביא סיפור גבורה, אומץ ושארית רוח ונפש הוא חשוב מעין כמוהו לצפייה בייחוד בימים בהם מלחמת ההישרדות שלנו כמדינה מוטלת בספק והאחדות שלנו כאומה פגועה ומדממת.


ארה"ב / 2008 / 137 דקות

אדוארד זוויק - יוצר טלוויזיה מוערך ועטור פרסים. החל את הקריירה הקולנועית שלו בשנות ה-80 המוקדמות עם בימוי שתי קומדיות מצליחות – "בעל אחד יותר מדי" ו"הרומן של אתמול בלילה".
"גלורי", דרמת מלחמה בכיכובם של דנזל וושינגטון, מורגן פרימן ומתיו ברודריק, זיכה את זוויק במועמדות הראשונה שלו לפרס האוסקר כבמאי הטוב ביותר.
ב-1994 ביים זוויק את "רוחות של תשוקה" – דרמה תקופתית בכיכובם של בראד פיט, ג'וליה אורמונד ואנתוני הופקינס. הסרט היה להצלחה גדולה בקופות וביסס את מעמדו של זוויק כאחד הבמאים המובילים בהוליווד.
שנתיים מאוחר יותר שיתף פעולה בשנית עם דנזל וושינגטון בבימוי הסרט "אומץ תחת אש". שחקנים נוספים שכיכבו בסרט היו מג ריאן ומאט דיימון.
שיתוף הפעולה השלישי של זוויק עם דנזל וושינגטון הוליד את "מצור" – מותחן פעולה בבימויו, על מתקפת טרור בעיר ניו יורק. לצידו של וושינגטון כיכבו ברוס וויליס ואנט בנינג.
ב-2003 חזר זוויק לביים לקולנוע לאחר תקופת ממושכת בה יצר את סדרת הטלוויזיה "להתחיל מחדש". "הסמוראי האחרון", סרט תקופתי בכיכובו של טום קרוז, זיכה את השחקן היפני קן ואטאנבי במועמדות לפרס האוסקר.
ליאונרדו די קפריו, דז'ימון הונסו וג'ניפר קונלי כיכבו ב-2006 ב"לגעת ביהלום" – דרמה בבימויו שחושפת את פשעי המערב באפריקה. הסרט זכה לחמישה מועמדויות לפרס האוסקר.
כמפיק זוויק אחראי לסרטים עטורי פרסים כמו "טראפיק" של סטיבן סודרברג (עליו היה מועמד לאוסקר), "קוראים לי סם" ו"שייקספיר מאוהב" (עליו זכה בפרס האוסקר לסרט הטוב ביותר).

קאסט: דניאל קרייד, ליב שרייבר, ג'יימי בל, ג'ורג' מקאיי, אלקסה דבאלוס, אלן קורדונר, איבן היילה, מארק פורסטיין, מיה ואסיקובסקה


רוצים לזכות בכרטיסים לסרט?


ענו נכונה על ארבע מבין שש השאלות שלפניכם :

1. איזה שחקן ביים אדוארד זוויק בשלושה סרטים?
2. ציינו 5 שחקנים/יות מפורסמים איתם עבד הבמאי, זוויק.
3. ציינו שלושה סרטים בהם שיחק דניאל קרייג מלבד סרטי ג'יימס בונד
4. באיזה חלק של אירופה מתרחשת עלילת הסרט?
5. מהו הסרט שפרסם את השחקן, ג'יימי בל, המופיע בסרט?
6. אילו סרטים שעסקו בנושא מלחמת העולם השנייה הוקרנו בחודשים האחרונים או עדיין מוקרנים בקולנוע?


את התשובות יש לשלוח עד ליום שני, ה – 09.02, למייל המערכת שכתובתו :
Iwomen1@gmail.com









נוצר: 05/02/2009 09:12:00
עודכן: 07/02/2009 14:06:00

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים