Iwomen בקהילה - מרכז 'נא לגעת' - להתיידד עם החושך אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 29/03/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > Iwomen בקהילה > מרכז 'נא לגעת' - להתיידד עם החושך
  כתבות אחרונות
חיות וחוויות עם 'תנו לחיות לחיות'בחופש הגדול בדיזנגוף סנטר חיות וחוויות עם 'תנו לחיות לחיות'בחופש הגדול בדיזנגוף סנטר

צבעי ילדים המיוצרים על ידי עמותת אנוש נמכרים בסניפי רשת צבעי ילדים המיוצרים על ידי עמותת אנוש נמכרים בסניפי רשת "Toys R' Us"

שוקו, לחמנייה, כיסא גלגלים שוקו, לחמנייה, כיסא גלגלים

טקסים של הַבְדָּלָה בין זיכרון לעצמאות

עמותת חיים - תורמים בנדיבות בחגיגה יוונית עמותת חיים - תורמים בנדיבות בחגיגה יוונית

עשיית חסד ב עשיית חסד ב"חסדי נעמי"

אירוע יד שנייה ווינטאג' של ויצ אירוע יד שנייה ווינטאג' של ויצ"ו במאז"ה

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן


שתפו בפייסבוק

מרכז 'נא לגעת' - להתיידד עם החושך

מאת: שוש להב
מרכז 'נא לגעת' - להתיידד עם החושך

כשלא רואים כלום, רואים כל כך הרבה.. ארוחת גורמה שטועמים עם הידיים, קינוחים שמדברים בשפת הסימנים, הצגה עם ניחוח לחם טרי וחושים שמתחדדים. נא לגעת כחוויה רגשית עוצמתית!



* הסדר עם בן בכור
"כשתלמד
לשחק על שפת עיני כמו במגרשים מוכרים
בלי הפחד של מערות אפלות
אלמד אותך בתמורה
להתהלך עם החושך כמו עם ידידים
ולא תצטער,
בני."

השיר המצוטט מעל, לקוח מתוך 'מחזור שירי עיוורון' בספרו של ארז ביטון, "ציפור בין יבשות". ארז ביטון, משורר ואיש חינוך, הינו חתן פרס ישראל 2015 לספרות ושירה עברית - עיוור מגיל 11.

ההזדמנות "להתהלך עם החושך כמו עם ידידים", כמאמר השיר, ניתנה לי בביקור במרכז 'נא לגעת', שכשמו, כן הוא - מזמין לגעת ולפגוש באופן בלתי אמצעי, בעלי מוגבלויות - חירשים ועיוורים ובעלי תסמונת 'אשר', הסובלים מלקויות שמיעה וראייה גם יחד. לשבור את מחסום הפחד והבורות, להיפתח, ליהנות, להמליץ בהתלהבות לכל מי שאכפת לי ממנו לבקר במקום. חוויה ייחודית, העובדת על החושים ומשפיעה על הנפש.

מרכז 'נא לגעת' ביפו הינו במה לתרבות ואמנות יוצרת, המקדמת דיאלוג שוויוני, במטרה להוביל לשינוי חברתי, מתוך אמונה ברוח האדם וביכולתו לגעת ולשנות. המרכז פועל בכל ימות השנה ומעביר ערכים של פתיחות, סובלנות וקבלת השונה ומספק לקהל הרחב חוויה מעצימה וייחודית. נא לגעת!

המרכז משלב בתוכו תיאטרון, מסעדה ובית קפה, המופעלים על ידי בעלי מוגבלויות, כאמור, חירשים ועיוורים ובעלי תסמונת 'אשר' הסובלים מלקויות שמיעה וראייה גם יחד. המרכז מהווה מודל חדשני בכל הנוגע להכלת בעלי מוגבלויות בחברה ושילובם בה, ועד כה ביקרו בו למעלה מ-700,000 מבקרים מרחבי העולם ומישראל, מאז פתיחתו בסוף שנת 2007. בשנים האחרונות יצאו חברי התיאטרון למספר הופעות בלונדון, ניו יורק, סיאול ועוד, וקצרו שבחים רבים.

* מסעדת "Black Out" וקפה "קפיש":
מסעדת "Black Out" היא מסעדת החושך היחידה בארץ ואחת מתוך 10 הקיימות בעולם כלו. מי שמגיע למסעדת "בלק אאוט" מוטב שידע שהינו עומד להיפרד מחוש הראייה ואט אט יחוש כיצד יתר החושים שלו מתחדדים ומתחזקים, בעלטה מוחלטת. צוות המלצרים העיוורים מוביל את המבקרים פנימה, ומגיש להם מבחר מנות שף מלאות השראה מתוך תפריט עשיר, הכולל גם מבחר של יינות.

לפני הכניסה למסעדה כבר בחרנו את המנות המועדפות. החפצים הפרטיים (כולל הנייד!!) אוחסנו בלוקר, קיבלנו סינר ואז, הסתדרנו בתור, כשהילה, המלצרית שלנו, מובילה אותנו בחשיכה מוחלטת לשולחן ועוזרת לנו להתיישב. העיניים מנסות להתרגל לחושך, אבל ממש לא רואים דבר. בהחלט מלחיץ. הילה מרגיעה, מסבירה, מעודדת להידברות. היא עובדת כאן כבר כ- 6 שנים ומשתפת אותנו בסיפורה:

הילה התעוורה בהיותה נערה בשל רשלנות רפואית והחליטה ל"טרוף את החיים", והיא אכן חווה חיים מלאים בשלל עיסוקיה, כמטפלת הוליסטית, רפלקסולוגית וכמלצרית במסעדה זו. נשואה לאדם שרואה ועושה הכל בדירתה הפרטית, כולל בישולים טעימים. אם תרצו אין זו אגדה!

מכירים את הביטוי ש"אוכלים עם העיניים", ובכן, הפעם אכלתי עם הידיים, וככל שרכשתי ביטחון בסיטואציה בלתי-מוכרת זו, הצלחתי אף להשתמש בסכין ומזלג, והרביתי למשש.. חוויה קולינרית מאד חריגה עבורנו, הפיכחים, ונורמלית עבור העיוורים וכבדי הראייה. כשלא אוכלים עם העיניים, הטעמים והריחות מקבלים עוצמות חדשות וחושים רדומים מתעוררים לחיים. מתברר שכשלא רואים כלום, רואים כל כך הרבה..

את הקינוח אכלנו במרכז האירועים "קפיש" - בית קפה הנמצא באותו מתחם שבו עובדים ומגישים צוות של מלצרים חרשים וכבדי שמיעה. וגם זו חוויה שונה להתנהל מול מלצרים שמלמדים אותך אלף-בית בשפת הסימנים. ובינינו, כשטעים, אז טעים גם בחושך וגם בשקט..

* ההצגה "לא על הלחם לבדו":
הכל אפשרי. בהופעות בתל אביב, לונדון, סיאול וניו יורק, הקהל מריע בהתרגשות לאנסמבל הראשון בעולם, המורכב מ- 11 שחקנים חרשים-עיוורים, הלוקחים את הקהל למסע בעולמם הפנימי, במחוזות החושך, הדממה ו.. הלחם. סביב ציר הזמן של לישת הבצק, התפחתו ואפייתו על הבמה, נוצר מפגש בין השחקנים לקהל. במהלכו, השחקנים מובילים את הצופים אל רגעים קסומים בין פנטזיה למציאות, בין המפואר למגוחך, ויחד משחזרים זיכרונות, מגשימים חלומות נשכחים ו"נוגעים" בניצוץ הבריאה הקיים בכל אחד מאיתנו, מחזירים את הצופה לדבר הבסיסי, אל הלחם, אל הגעגועים לבית. "כי לא על הלחם לבדו יחיה האדם..", אומרים, ומדגישים את חשיבות המפגש בינם לבין הקהל ואת הצורך בקשר, שהוא קיומי לא פחות מהצורך בלחם, עבור כולנו.

"לא על הלחם לבדו", היא הפקת התיאטרון השנייה המורכבת מאנסמבל שחקנים חרשים-עיוורים. החזרות להצגה ארכו כשנתיים, במשך חודשים רבים נבדק תהליך אפיית הלחם והתאמתו לבמה כיחידת זמן משותפת לשחקנים ולקהל. תוך כדי העיסוק בלחם, שהוא הרבה מעבר לסך כל מרכיביו, הועלו רגעי אושר קטנים, זיכרונות, חוויות וחלומות של השחקנים ונמצאו דרכים חדשות לתקשורת כקבוצה וכאנסמבל תיאטרון. במהלך העבודה התנסו המתורגמנים לשפת סימנים בחוויית החושך והדממה היומיומית של עמיתיהם השחקנים, וזאת בכדי להכיר טוב יותר ובאופן פיזי את חייהם.

* ההצגה 'נסיך תרנגול', לגיל הרך:
"צפייה בהצגה הזו היא חוויה מומלצת בחום, במיוחד לכאלה שכבר הפסיקו להאמין בניסים".. ההמולה רבה בממלכה הרחוקה. הנסיך מתחתן, ההכנות בעיצומן, ההתרגשות גדולה. לפתע הנסיך מתחיל להתנהג כמו תרנגול! מה עושים? החתונה מחר! לאחר ניסיונות ריפוי רבים ורגע לפני הייאוש הגדול, בית המלוכה יוצא למסע רצוף הרפתקאות בחיפוש אחר פיתרון, שייקח אותם עד מעבר להר השחור. רחוק מהבית הם מגלים שסוד הפתרון לבעיית הנסיך כבר קיים, ברגע שהם מרפים מהנסיך ומבינים שכל אחד לפעמים הוא קצת "תרנגול"- אז מתחולל השינוי הגדול.

בהצגת הילדים המצליחה, עומדים על במה אחת שחקנים כבדי שמיעה ובעלי לקות ראייה. האחד משלים את מגבלותיו של האחר.. יחד הם יוצרים חוויה מדהימה של תנועה, קול, מוסיקה והרבה התרגשות. הקהל הצעיר, יושב מרותק, עיניו פקוחות לרווחה, ונהנים מחוויה שלא ניתן למצוא באף הצגת ילדים. השחקנים הם חלק מצוות המלצרים החרשים וכבדי השמיעה והעיוורים וכבדי הראייה, במרכז "נא לגעת".

* נא לגעת - אירועים עסקיים ופרטיים:
נא לגעת" הוא מתחם אירועים ייחודי, המשלב תיאטרון, תרבות, אוכל ואירוח. החלל הפתוח בעיצוב אורבני הינו ללא ספק אחד ממתחמי האירועים הייחודיים בתל אביב. מתחם האירועים שוכן במבנה היסטורי מנדטורי ששומר ושופץ. המתחם המרווח מאפשר עיצוב מודולארי וחלוקה למספר חללים, אשר עוצבו במיוחד כדי להתאים לאירועים עסקיים או פרטיים, בכל הגדלים והסגנונות.

תפריטי האירועים במקום מגוונים ומותאמים לאופיו של כל אירוע, שאותו מייחדת מצוינות קולינרית חסרת פשרות, שימוש בחומרי גלם משובחים, תפריט מוקפד, אסתטיקה ומקצועיות. בכל אירוע ניתן לשלב תוכן אמנותי תרבותי, מהמגוון הרחב שיש למרכז נא לגעת להציע: סדנאות, הדגמות שפת סימנים, התנסויות חושך ועוד.

ב'נא לגעת' מאמינים שגם בתוך מסגרת אפשר ורצוי לפרוץ גבולות, ולכן הם מזמינים ארגונים, הנהלות, צוותי עבודה, בתי ספר וכד', לסדנה או יום גיבוש מהנים ומיוחדים: סדנת מנהלים, סדנת שפת הסימנים, סדנת פיסול בחימר בחושך, סדנת טעימות, סדנת שוקולד בחשיכה ועוד. כל חוויה תאפשר לראות את הדברים מזווית קצת אחרת, לתקשר עם הסובבים לא רק במילים ולגלות משהו חדש על העולם הפנימי של המשתתף.

מרכז נא לגעת הוא מלכ"ר - גוף ציבורי שאינו מכוון להפקת רווחים. כל הכנסותיו מיועדות לקידום מטרותיו ומימון פעילותו. כל ההכנסות מהאירוע אינן למטרות רווח והן נתרמות לעמותת "נא לגעת", שהקימה את מרכז "נא לגעת" - היחיד מסוגו בעולם - כמקום מפגש בין אנשים חרשים-עיוורים, אנשים חרשים ואנשים עיוורים, לבין הקהל הרחב. באמצעות חוויה תרבותית, קולינרית, איכותית ומהנה, נוצר במרכז דיאלוג שוויוני על בסיס חוויתי. חוויה מרגשת מאין-כמותה!

מרכז נא לגעת - אין עוד מקום כזה בעולם!

* שיר: המקל / ארז ביטון
"כשהילדים חוצים אתי את הכביש
אני אומר להם,
אני איש רכות,
המקל שבידי
לא בשביל להכות,
וכשהם עוזבים אותי
ברחוב המתעקל,
רק אני נשאר ילד פוחד מן המקל".
ואני, בעקבות החוויה ב'נא לגעת', אינני פוחדת עוד מהמקל..

מרכז 'נא לגעת' פתוח לקהל בימים א', ג', ה': ההצגה "לא על הלחם לבדו" מתקיימת בשעה 20.30
ב"בלק אאוט" מתקיימים שני סבבים. הראשון ב- 18:30, השני ב- 21:00.
מרכז "נא לגעת", רציף העלייה השנייה, נמל יפו
להזמנות ופרטים - 03-6330808  /  http://nalagaat.org.il/

(*צילום: באדיבות מרכז נא לגעת)



מרכז 'נא לגעת' - להתיידד עם החושך
מרכז 'נא לגעת' - להתיידד עם החושך
מרכז 'נא לגעת' - להתיידד עם החושך
נוצר: 4/20/2015 11:49:00 PM
עודכן: 4/20/2015 11:55:00 PM

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים