אומנות - גלוקאלי - גם לוקאלי וגם גלובלי, בגלריה ללימודי אפריקה אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 29/03/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > אומנות > "גלוקאלי - גם לוקאלי וגם גלובלי", בגלריה ללימודי אפריקה
  כתבות אחרונות
בעקבותיה - נשים בתערוכות חדשות במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית בעקבותיה - נשים בתערוכות חדשות במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית

"הסוריאליזם זה אני"! תערוכת "דאלי בנמל ת"א"

תערוכת תערוכת "נשים בראי המאה" במוזיאון אוצרות בחומה, עכו

התערוכה התערוכה "עדות מקומית" ו-World Press Photo במוזיאון א"י, ת"א

LIRONE מפתיע בתערוכה בתלת מימד LIRONE מפתיע בתערוכה בתלת מימד

LIES - שקרים - תערוכה יפיפייה לאמן הפוטו שופ, שיין הורוביץ LIES - שקרים - תערוכה יפיפייה לאמן הפוטו שופ, שיין הורוביץ

תערוכתו של רפאל שפרינגמן, תערוכתו של רפאל שפרינגמן, "לבי עם כורדיסטן"

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן


שתפו בפייסבוק

"גלוקאלי - גם לוקאלי וגם גלובלי", בגלריה ללימודי אפריקה

מאת: שוש להב

תערוכה חדשה בגלריה ללימודי אפריקה, מזמינה את המבקר לסיור בין יבשות ומציעה התבוננות, באמצעות יצירות אמנות, ביחסים המורכבים בין המקומי לעולמי. אוצרת: עידית טולדנו.



"גלוקאלי - גם לוקאלי וגם גלובלי", היא תערוכה חדשה בגלריה ללימודי אפריקה,  בת"א.

השאלה המלווה את המבקר בתערוכה, עולה לאחרונה בתחומי דעת שונים: האם ב"כפר הגלובאלי" העכשווי קיימות גם זהויות מקומיות נפרדות זו מזו? או האם מה שנראה כזהות מקומית ברורה, הוא למעשה חלקיק מתוך שלם אחד גדול? האם דגמים, צבעים ומקצבים, שמתגלגלים מיבשת ליבשת וחוזרים ומופיעים בוריאציות שונות במקומות שונים בעולם, מייצרים מכנה משותף אסתטי כלל עולמי?

נקודת המוצא של התערוכה "גלוקאלי" הם בדי הבאטיק האפריקאים, אותם בדים מודפסים המוכרים לכל. השימוש בבדים אלה נפוץ כמעט בכל ארצות אפריקה שמדרום לסהרה, והוא שזור במרקם החיים הפוליטי והחברתי, עד כדי כך שהם הפכו לאחד הסמלים המוכרים ביותר של היבשת. עם זאת, בחינה מדוקדקת יותר של ההיסטוריה של העיצוב והיצור שלהם, חושפת סיפור של קשרי מסחר חובקי עולם.

אריגים אירופאים היו מרכיב חשוב בסחר החליפין במערב אפריקה, לפחות מאז המאה החמש-עשרה. הם נסחרו בעיקר תמורת זהב ועבדים. כבר מראשית הסחר, יצרני האריגים והיזמים האירופאים ראו חשיבות רבה בסיפוק הצרכים האסתטיים והמעשיים של השוק המערב אפריקאי.

השתרשותם של בדי הבאטיק באפריקה, החל בניסיון של מפעלים הולנדיים לשבור את תעשיית הטקסטיל המקומית באינדונזיה, שהייתה מושבה הולנדית. לקראת סוף המאה ה- 19, מפעלים בעיר ההולנדית הארלם ייצרו באמצעות מכונות חיקויים לבאטיק מהאי יאווה, אך הצרכנים האינדונזיים, בעלי המסורת העתיקה של ייצור בדי באטיק, דחו את החיקויים בשל איכותם הירודה.

במהרה, הסוחרים ההולנדים מצאו שוק חדש בתחנת המסחר ההולנדית בחוף הזהב (גאנה כיום). תוך שנים ספורות, בראשית המאה העשרים, מפעלים באנגליה, שוויץ, צרפת ואפילו יפן, כבר ייצרו בדי שעווה שיועדו במיוחד למכירה בשווקי מערב אפריקה. סוחרים ויזמים השקיעו זמן ומאמצים עצומים בהבנת הצרכים וההעדפות שם, על מנת להתאים את הייצור לטעם המקומי.

מיד עם קבלת עצמאותן בשנות הששים, לעתים אף כאקט סמלי, מדינות רבות באפריקה הקימו תעשיות טקסטיל משלהן ובכך, לעתים, הצליחו לדחוק את רגלי מתחרותיהן שמעבר לים, וראשי המדינות החדשות קראו לבני עמם להתלבש בלבושם המסורתי.

למרות שבדי הבאטיק משמשים בכל רחבי מערב אפריקה ומרכזה, בתערוכה זו החלטנו להציג באטיקים עשויים בעבודת יד או במכונה מגאנה, שלה מסורת אריגים עשירה באופן מיוחד.

מגאנה, מסעו של המבקר ממשיך לקובה באמצעות יצירה, שהוכנה באופן מיוחד לתערוכה, של האמן הקובני דונטיין סיזנרוס ולריאנו. ולריאנו, המודע למקורותיו האפריקאיים, מגדיר את עצמו כאמן אפרו–קובני, צאצא לעבדים אפריקאים שהובאו לקובה החל מהמאה השש-עשרה, כדי להחליף את ילידי המקום בעבודה במכרות הזהב ובמטעי הטבק והסוכר האירופאים.

כמו אמנים ואינטלקטואלים אפרו- קובנים רבים אחרים, ולריאנו נמצא בחיפוש מתמיד אחר מקורותיו האפריקאים. השפה הויזואלית שהוא אימץ לעצמו מאפיינת ציירים קובנים רבים. יצירתו דינאמית, רפטטיבית ובעלת צבעוניות עזה ומזכירה בכך את הצבעוניות ואת המקצבים המיוחסים לעיצובי הבדים האפריקאיים בכלל, ובמיוחד לבדי הבאטיק מגאנה המוצגים בתערוכה זו.

מקובה מובילה התערוכה למספר אמניות ישראליות: מירית בן נון, טל מצליח ומאיה כהן לוי, שלושתן יוצרות ללא הכרות עם אפריקה והתפוצה האפריקאית. עם זאת, ביצירתן ניתן לראות אזכור לצבעוניות העזה, לגודש, לחוסר הסימטריה וכן לחוסר הבהירות והקושי לעקוב אחר הדימויים המוצגים. יצירות אלה, למעשה מהוות מקצב מהדהד ליצירות מקובה ואפריקה, ובכך מחזקות את השאלה, האם פראדוקס הגלוקאליות מתקיים גם במישור האמנותי? 

התערוכה "גלוקאלי - גם לוקאלי וגם גלובלי"

אוצרת: עידית טולדנו
מקום: שדרות רוטשילד 46, תל אביב יפו. מגדלי ארלוב, קומה 22.
סגירה: ספטמבר 2013

 

 (*צילומים: יח"צ)





נוצר: 6/1/2013 7:15:00 PM
עודכן: 6/1/2013 7:17:00 PM

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים