חדשות - יום האישה הבינלאומי - על ההסטוריה והמהות אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 04/05/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > חדשות > יום האישה הבינלאומי - על ההסטוריה והמהות !
  כתבות אחרונות
סוד הקסם של מוחסן מחמלבאף – החבר האמיתי של הקולנוע הישראלי סוד הקסם של מוחסן מחמלבאף – החבר האמיתי של הקולנוע הישראלי

שנת 'הקהל' ברובע היהודי בירושלים, בסימן אחדות ושוויון שנת 'הקהל' ברובע היהודי בירושלים, בסימן אחדות ושוויון

למה לי פמיניזם עכשיו? למה לי פמיניזם עכשיו?

המועצה להנצחת הרצל מצדיעה לנשים ציוניות המועצה להנצחת הרצל מצדיעה לנשים ציוניות

צלמי עיתון צלמי עיתון "ידיעות אחרונות" מציגים - עשור להתנתקות

צרצרפיס - הפעם בנושא 'קורות חיים' - הוכרזו הזוכים בתחרות 140 התווים של מפעל הפיס צרצרפיס - הפעם בנושא 'קורות חיים' - הוכרזו הזוכים בתחרות 140 התווים של מפעל הפיס

הכנס הבינלאומי ה-35 לגנאלוגיה יהודית, בירושלים הכנס הבינלאומי ה-35 לגנאלוגיה יהודית, בירושלים

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן




שתפו בפייסבוק

יום האישה הבינלאומי - על ההסטוריה והמהות !

מאת: מערכת Iwomen
יום האישה הבינלאומי - על ההסטוריה והמהות !
יום האישה הבינלאומי מצוין מידי שנה ברחבי העולם בשמונה במרץ. היום מוקדש לזכרן של נשים בכל העולם שנאבקו למען זכויות שוות, שלום ובטחון וכן הכרה בשונות והייחודיות שלנו.



רקע היסטורי
לפני 152 שנים, ב-8 במרץ 1857 פתחו מאות פועלות במפעלי טקסטיל והלבשה בניו-יורק בשביתת מחאה על שכרן הנמוך, על שעות העבודה הארוכות ועל התנאים הבלתי אנושיים שהועסקו בהן. זו הייתה אחת הפעמים הראשונות בהיסטוריה שנשים עובדות התארגנו לפעולות מחאה ופעולתן הותירה רושם אדיר.

בשנים ‎1890-1915 לחמה זטקין מעל דפי עיתון הנשים אותו ערכה למען זכויות שוות לנשים. למרות התנגדותה לפמיניזם היא לחמה לזכויות נשים ממעמד הפועלים כאשר היא יוצרת זהות בין המאבק הסוציאליסטי ובין מאבק הנשים נגד דיכוין . ב- ‎17 באוגוסט ‎1902 - זמן קצר לפני כנס האנטרנציונל השני בשטוטגרט, התאחדו נשים סוציאליסטיות ממדינות שונות למען שוויון לנשים בכל תחומי החיים.

בפגישה זו עלה בפעם הראשונה הרעיון לתת פומביות לדרישותיהן באמצעות עצרות והפגנות.

בשנת 1910 נערך בקופנהגן לראשונה כינוס נשים בינלאומי בחסות האינטרנציונל הסוציאליסטי השני. קלרה זטקין, שהייתה ממקימי האינטרנציונל בפאריז ב-1889, הציעה להנציח באמצעות יום האשה הבינלאומי את זכרן של השובתות האמיצות בשביתה הראשונה ב-1857.

בארה"ב
הנשים במפלגה הסוציאליסטית סבלו מראיית הגברים, שתפסו את מצב חוסר שוויונן רק כחלק מחוסר השוויון הכלכלי של מעמד העובדים.
רק בכנס האינטרנציונל השני זכו הנשים סוף סוף בתמיכת כל חברי המפלגה להעלאת מאבקן לראש סדר היום המפלגתי.
ב-‎1908 יפתה המפלגה את כוחו של ארגון הנשים הארצי להשתתף במאבק הסופרג'סטיות, וכך ב- ‎8 במרס ‎1908 ערך ארגון הנשים הסוציאליסטיות הפגנה המונית בעיר ניו-יורק . באותו הזמן החליטה המפלגה הסוציאליסטית האמריקנית לחוג את יום האישה ביום ראשון האחרון בחודש פברואר בכל שנה.

באירופה
ב - ‎18 במרס ‎1911 נחגג לראשונה יום האישה בכל רחבי אירופה.

הנשים ניצלו את ההזדמנות הזו כדי לפרסם את דרישותיהן לזכות בחירה, ובווינה צעדו נשים סביב הרינגשטורסה כשבידיהן שלטים ודגלים אדומים לזכר קורבנות הקומונה הפריסאית ביום זה התקיימו יותר מ - ‎300 עצרות בכל רחבי הממלכה האוסטרו-הונגרית.

בתקופת מלחמת העולם הראשונה שימש יום האישה כבמה למאבק נשים נגד המלחמה כאשר המפורסם בהם היה בברן שבשוויץ ב- ‎7 במרס ‎1915 .
זטקין ונשים סוציאליסטיות ממדינות שונות, משני צידי המתרס, הפגינו יחד נגד המלחמה. צעד זה דרש אומץ רב מכל הנשים היות ובעשייה זו הן נחשבו כבוגדות במפלגותיהן (שתמכו במלחמה) ובארצותיהן.

ב-‎8 במרס ‎1918 חגגו באוסטריה כ - ‎3000 נשים אשר למרות האיסור על הפגנות צעדו בקבוצות קטנטנות לאורך הרינגשטרסה ועברו על פני בית הפרלמנט וארמון המשפט כשהן מביעות כנשים וכאימהות את שאת נפשן מהמלחמה וכמיהתן לשלום.

בספרד הוביל מנהיג התנועה הקומוניסטית ב- ‎8 במרס ‎1936 אלפי נשים לעבר מדריד בדרישה לקבל הגנה מהרפובליקה נגד הפשיזם הגובר. לאחר מלחמת העולם השנייה נשאר יום האישה הבינ"ל חג קומוניסטי ורק בשנת ‎1967 חודשה המסורת בארה"ב ע"י קבוצת נשים מאוניברסיטת אילינוי.
מאז הפך ה- ‎8 במרס ליום של חג לנשים,יחד עם תחושת אחווה בינלאומית עם כל הנשים הנאבקות לשיווין זכויות בכל העולם.

בניו-יורק בתקופה זו שימש יום האישה כבמה ממנה דרשו הנשים פיקוח על מחירים ו"זכות לפרנס ולהאכיל את משפחותיהן". אחת ההצלחות הייתה כאשר אולצו רשויות ניו-יורק להנהיג פיקוח על מחירי האטליזים הכשרים.

ברוסיה
החלו הנשים לחגוג את יום האישה בשנת ‎1913 בסוף חודש פברואר, כאחיותיהן בארה"ב.
ההפגנה הגדולה ביותר של יום האישה נערכה ברוסיה ב- ‎23 בפברואר1917 .
בתקופה זו נערכו שביתות רבות בכל רחבי רוסיה ולהפגנת הנשים נגד המצב הצטרפו גברים רבים. כמה ימים אחר כך התפטר הצאר והממשלה הזמנית שהוקמה הייתה הראשונה בעולם שהעניקה זכות הצבעה לנשים.
מאורעות רוסיה ‎1917 אשר החלו ב-‎8 במרס לפי הלוח הגרגוריאני, הם שקבעו סופית את התאריך בו נחוג יום האישה הבינ"ל.
ב - ‎1922 הכריז לנין, בסיועה של זטקין, על יום האישה הבינ"ל כחג קומוניסטי. באותו זמן גם סין הקומוניסטית החלה לחגוג אותו.


יום האשה הבינלאומי באו"ם
בחודש דצמבר 1977, החליטה האסיפה הכללית של האומות המאוחדות (או"ם) לאמץ את ההחלטה בדבר כינונו של יום המוקדש לציון זכויות האישה ולשלום עולמי.
חגיגת יום האישה הבין לאומי היא ההכרה בכך שקידום השלום והחברה כרוכים בהשתתפות פעילה ובשוויון של נשים, ובהכרה בתרומתן של נשים לשלום ולביטחון העולמיים.


האמנה הבינלאומית לשוויון נשים

האמנה הבינלאומית לשוויון נשים אומצה ע"י העצרת הכללית של האומות המאוחדות ביום ‎18.12.79. האמנה, הנקראת "האמנה בדבר ביעורן של כל הצורות של אפליה נגד נשים" נכנסה לתוקף מיום ה-‎3.9.81 לאחר הצטרפותן של ‎20 מדינות. ישראל הייתה בין המדינות הראשונות שחתמו על האמנה כבר ב - ‎17.07.80.

האמנה כוללת הוראות כלליות בדבר ביעור אפליה נגד נשים. קידום מעמדה של האישה,סילוק דעות קדומות ונהלים שיש בהם משום הפליה נגד נשים. שוויון של גברים ונשים בפני החוק והוראות ספציפיות בנושאים שונים כגון: השתתפותן של נשים בחיים הציבוריים ושוויון בתחומי האזרחות, החינוך, התעסוקה, הבריאות, הכלכלה והחברה.


** להלן קטעים מתוך האמנה:

"המדינות בעלות האמנה הזאת ברושמן לפניהן כי מגילת האומות שבה ומאשרת את האמונה בזכויות היסוד של האדם, בכבודה וביקרה של נפש האדם ובזכויות שוות לגבר ולאישה.

ברושמן לפניהן כי ההצהרה האוניברסלית בדבר זכויות האדם מאשרת את העיקרון של אי קבילותה של אפליה, ומצהירה כי כל בני אנוש נולדו בני חורין ושווים בכבוד ובזכויות, וכי כל אדם זכאי לכל הזכויות והחירויות המפורטות בה, ללא הבחנה מכל סוג שהוא, לרבות הבחנה המבוססת על מין.

ברושמן לפניהן כי על המדינות בעלות האמנה הבינלאומית בדבר זכויות האדם מוטלת החובה להבטיח את זכויותיהם השוות של גברים ונשים להנאה מכל הזכויות הכלכליות, הסוציאליות,התרבותיות,האזרחיות והמדיניות.

בהזכירן כי אפליה נגד נשים מפירה את עקרונות שוויון הזכויות ושמירת כבודו של בן אנוש, הינה מכשול להשתתפותן של נשים, בתנאים שווים לגברים,בחיים המדיניים,הסוציאליים,הכלכליים והתרבותיים בארצותיהן, מפריעה לגידול הרווחה של החברה והמשפחה ומקשה על פיתוחו המלא של הכוח הטמון בנשים. בשרות ארצותיהן ובשירות האנושות.

בהיותן מודאגות מכך שבמצבי עוני ניתנת לנשים גישה מועטת ביותר למזון,לבריאות,לחינוך,להכשרה,לאפשרויות לתעסוקה ולצרכים אחרים.

בהיותן משוכנעות כי פיתוחו המלא והשלם של העולם ועניין השלום, מחייבים השתתפות מרבית של נשים,בתנאים שווים לגברים, בכל התחומים.

בזוכרן את תרומתן הגדולה של נשים לרווחת המשפחה ולפיתוח החברה - תרומה שעד כה לא הוכרה במלואה - את המשמעות החברתית של האמהות ואת התפקיד של שני ההורים במשפחה ובגידולם של ילדים, ובהיותן מודעות לכך כי תפקידה של האישה בלידה אסור לו שיהיה בסיס לאפליה , אלא שגידולם של ילדים דורש חלוקת אחריות בין גברים ונשים והחברה בכללותה.
בהיותן מודעות לכך, כי נדרש שינוי בתפקידם המסורתי של גברים וכן של נשים בחברה ובמשפחה כדי להשיג שוויון מלא בין גברים לנשים.

בהיותן נחושות בדעתן להוציא אל הפועל את העקרונות שפורטו בהצהרה בדבר ביעורה של אפליה נגד נשים. ולשם כך, לאמץ את האמצעים הנדרשים לביעורה של אפליה כאמור בכל צורותיה וגילוייה".



יום האישה שמח לכל הנשים באשר הן !



יום האישה הבינלאומי - על ההסטוריה והמהות !
נוצר: 3/8/2009 2:24:00 PM
עודכן: 3/8/2009 5:39:00 PM

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים