תיירות - קזחסטן - מצאצאי ג'ינג'ס חאן ועד הנשיא נורסולטן נזרבאייב אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 21/11/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > תיירות > קזחסטן - מצאצאי ג'ינג'ס חאן ועד הנשיא נורסולטן נזרבאייב
  כתבות אחרונות
עולים לבלות בבירת ישראל ב עולים לבלות בבירת ישראל ב"יום ירושלים"

ריחוף שמיימי בכדור פורח עם סקיי טרק ריחוף שמיימי בכדור פורח עם סקיי טרק

Astana  - עיר הבירה המרהיבה של קזחסטן Astana - עיר הבירה המרהיבה של קזחסטן

קזחסטן - מצאצאי ג'ינג'ס חאן ועד הנשיא נורסולטן נזרבאייב קזחסטן - מצאצאי ג'ינג'ס חאן ועד הנשיא נורסולטן נזרבאייב

רמלה - עיר תוססת ושופעת אתרי תיירות רמלה - עיר תוססת ושופעת אתרי תיירות

רשת רשת "אברהם הוסטלס" (Abraham Hostels) מתרחבת!

מתארחים בעמק יזרעאל - אתרים, מאכלים ונופים מתארחים בעמק יזרעאל - אתרים, מאכלים ונופים

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן


שתפו בפייסבוק

קזחסטן - מצאצאי ג'ינג'ס חאן ועד הנשיא נורסולטן נזרבאייב

מאת: שוש להב
קזחסטן - מצאצאי ג'ינג'ס חאן ועד הנשיא נורסולטן נזרבאייב

קזחסטן (Kazakhstan) חוגגת יובל 550 שנה לקזאח חנת' (Kazakh Khanate).  פסטיבל ססגוני וכנס אקדמי, מפגש עם הקוסמונאוט הקזחי שחזר מתחנת החלל הבינלאומית, וגם הלל לנשיא הראשון ואבי האומה,
נורסולטן נזרבאייב (Nursultan Nazarbayev) .



בספטמבר 2015 חגגו בקזחסטן את יובל 550 השנה לייסוד הקזאח חנת', (Kazakh Khanate), שזו הממלכה שאיחדה שבטים מפוצלים ושעליה שלטה שושלת החאנים מצאצאיו של ג'ינג'ס חאן. הקזאח חנת' יצרו את המסד לרפובליקת קזחסטן המודרנית בת זמננו ובקזחסטן יודעים לכבד מורשת היסטורית ומיטיבים לחגוג אותה.

הוזמנתי להצטרף למשלחת עיתונאים ממגוון מדינות, כדי להשתתף בשני אירועים מרכזיים בקזחסטן - הראשון קשור בעבר (הקזאח חנת'), השני משויך לעתיד (חקר החלל) ובין לבין, יכולנו להתרשם בהווה, מיופייה ואתריה של עיר הבירה החדשה, אסטנה.

קזחסטן בת זמננו
רפובליקת קזחסטן שוכנת בחלקה המרכזי של יבשת אסיה, וחלקה הקטן ביבשת אירופה. המדינה גובלת ברוסיה בצפון ובמערב, ברפובליקה העממית של סין במזרח, בקירגיזסטן ובאוזבקיסטן בדרום, בטורקמניסטן בדרום-מערב ובים הכספי במערב. קזחסטן היא המדינה התשיעית בגודלה בעולם מבחינת שטח.

קזחסטן הייתה בעבר חלק מהקיסרות הצארית הרוסית כשסופחה לאימפריה במהלך המאה ה- 19. בעקבות המהפכה הקומוניסטית, היא הוכרזה לרפובליקה הסובייטית הסוציאליסטית הקזחית, אחת מ-15 הרפובליקות שהרכיבו את ברית המועצות. ב-16 בדצמבר 1991 נהפכה למדינה עצמאית, לאחר פירוק ברה"מ, בראשותו של הנשיא נורסולטן נזרבאייב. ב-10 בדצמבר 1997 הועברה עיר הבירה מאלמטי לאק-מולה, שמאוחר יותר שונה שמה לאסטנה.

בקזחסטן חיים כ- 18 מיליון אנשים בני לאומים שונים ומגוונים, שהקבוצה האתנית הראשית במדינה היא הקזחים, אשר מהווים כמחצית מהאוכלוסייה, ואחריהם רוסים, אוקראינים, אוזבקים, טטרים, גרמנים ונוספים. כ- 70 אחוזים מהאוכלוסייה הם מוסלמים, ברובם סונים, ובנוסף נוצרים, בודהיסטים, יהודים ואחרים. השפות בהן מדברים התושבים הן קזחית ורוסית.

החוקה החדשה של קזחסטן אומצה באוגוסט 1995 ועל פיה קזחסטן היא רפובליקה עם ממשל נשיאותי. נשיא הרפובליקה הוא ראש המדינה, והוא המחליט על כיווני מדיניות הפנים והחוץ העיקריים. הנשיא הראשון של הרפובליקה ומנהיג האומה הקאזחית, המכהן עד היום, הינו נורסולטן נזרבאייב.

כבוד הנשיא Nursultan Nazarbayev
"המטרה העיקרית של המדיניות (הפוליטיקס) הינה הרווחה של הפרט, הרווחה של האומה והרווחה של המדינה", זו אחת מאמרות השפר הרבות (והמצוטטות למכביר) של הנשיא הקזאחי הנערץ, נורסולטן נזראבייב, הנתפס בעיני בני עמו כמנהיג ואבי האומה.

כאמור, לאחר פירוק ברה"מ, החלה בקזחסטן העצמאית תקופה חדשה בהנהגת נורסולטן נזרבאייב. מהנהגת המפלגה הקומוניסטית של קזחסטן הוא זכה בבחירות העממיות הראשונות בדצמבר 1991 ומאז משמש כנשיאה הראשון. בשנה שעברה הוקדמו הבחירות והצביעו בעבורו 97.75 אחוזים, בבחירות דמוקרטיות. לנו, כישראלים, זה נראה תמוה, אבל התרשמתי משיחות גלויות לב עם כמה מהבוחרים שהם אוהבים, מכבדים ומעדיפים את המשך שלטונו על-פני שינויים והבלתי ידוע.

במישור הבינלאומי, נזרבייב נושא את הלפיד של דו-קיום ודו-שיח בין כל הדתות והלאומים השונים בקזחסטן, מקיים פעילות בינלאומית בנושאי דת, הכוללת קיום ועידה בין דתית תלת-שנתית בבניין הפירמידה בבירה אסטנה ומנסה לעזור בקונפליקטים בינלאומיים. הכריז על תוכנית 50-20, שמשמעה להיות בין 30 הכלכלות המובילות בעולם עד שנת 2050. הוא נחשב במרחב המאד מורכב של מרכז-אסיה כ"מבוגר האחראי", מצליח לנווט בין מזרח ומערב ובין האינטרסים השונים, ונראה שהוא עושה זאת בהצלחה מעוררת השתאות.

נזרבאייב כתב כ- 50 ספרים, יזם את הקמת הספרייה הלאומית באסטנה שלה תרם כ- 25 אלף ספרים מאוספו הפרטי וכן מתנות שקיבל במסגרת תפקידו, והמבנה העצום והמרשים הזה קרוי כמובן על-שמו, כמו גם האוניברסיטה המובילה בעיר הבירה ומוסדות נוספים. הוא ייסד מעל 20 בתי ספר למצוינות ומנהיגות, כדי להכין את הדור הצעיר להנהגה העתידית של קזחסטן. מצבה הכלכלי של קזחסטן איתן ומאפשר לפרט להתקיים בה בכבוד. אז פלא שאין מלינים על מנהיגותו?

"זהותו של אדם מושרשת בהיסטוריה שלו ולכן כה חשוב לחגוג את העבר ולזכור רגעים מרגשים ודרמטיים לאורך מאות בשנים", אומר לנו הנשיא, באירוע פתיחת חגיגות ה- 550 שנים לקזאח חנת', שהעלתה לראש מהדורות החדשות את סקירת האירועים בנדון. אז נחזור להיסטוריה..

מורשת היסטורית - הקזאח חנת' (Kazakh Khanate)
לקזחסטן היסטוריה ארוכה ועשירה. התרבות הנוודית המוקדמת ניכרת כבר באלף הראשון לפני הספירה. אדמות הערבה העשירות רחבות-הידיים נתפשו כבעלות ערך רב, ובמאות המאוחרות יותר פלשו אליהן שבטים נודדים ובראשם אטילה - מנהיג השבטים ההונים וג'ינג'ס חאן - שליט המונגולים, שצאצאי צאצאיו ייסדו את הקזאח חנת' במאה ה- 15, אז התגבש העם הקזאחי שנשלט בידי החאנים.

עם מותו של ג'ינג'ס פוצלה האימפריה האדירה שלו בין ארבעת בניו. בנו הבכור מאשתו העיקרית, ברטה, היה ג'וצ'י (Jochi), שהצאצא שלו ברקה, היה בין המונגולים המוקדמים להמיר דתם לאיסלאם. ועם נעבור עוד מספר דורות קדימה, נגיע ל- 1465 אז התגבש הקזאח חנת', שבין מייסדיו היה צאצא של ג'וצ'י, הוא קריי חאן (Kerey Khan), שהפך לחאן הראשון של הממלכה המאוחדת, שהתפתחה באופן שלטוני וחוקתי עד נפילתה בידי האימפריה הרוסית ב- 1847. ודרך אגב, חלק מפרושי השם קזאח הינם הרפתקן, נווד, חופשי ובן חורין.

Wisdom of the Past is priceless wealth of the Present (תבונת העבר לא תסולא בפז בערכה להווה), ציטוט דברי הנשיא פותח את אתר האינטרנט המוקדש ליובל 550 שנה לקזאח חנת' ובו פירוט שמות החאנים על שושלותיהם. מכאן לא קשה להבין עד כמה חשובה לאבי האומה מורשת עמו ואבותיו, וזה יפה בעיני.

גם שר החוץ, ארלן אידריסוב (Erlan Idrissov) בתדרוך שלו לדיפלומטים ולתקשורת אמר: "עבור האנשים הקוראים היום לקזחסטן בית, ההיסטוריה מאחדת את הכוחות ובלימוד העבר אנו מאירים את ההווה.. הקזאח חאנת' סייע ליצור את זהותנו. ייסוד קזאחסטן המודרנית נשענת על תקופה של יותר מחצי מילניום ואותו אקט של איחוד השבטים הנוודים וההיסטוריה הזו, מלמדת אותנו את הערכים הכה חשובים לעולמנו המודרני, בדיוק כפי שהיו ב- 1465: נחישות, אומץ וסובלנות".

לכבוד חגיגות היובל (12-11 בספטמבר) הוכרז שבתון והתקיימו אירועים חגיגיים רבים, ובהם פסטיבל ססגוני של מופעי חוצות במוזיקה ושירה, כשהאמנים לבושים בתלבושות המסורתיות, מאד יפה לצילום. כן התקיים כנס בארמון העצמאות, בו השתתפו ראשי מדינות ומכובדים נוספים וכן נערך יום עיון אקדמי באוניברסיטה ע"ש הנשיא, בנושא חקר הקזח חנאת'.

קוסמונאוטים ובייקונור
כיון שעוסקים בפסטיבל, המשכו היה בקבלת פנים לשלושת האסטרונאוטים - מרוסיה, דנמרק וקזחסטן - שחזרו מתחנת החלל הבינלאומית (12.9), אליה הטיסו בחללית סויוז (ב- 1.9) אספקה וציוד מדעי רב. השיגור והנחיתה התקיימו מכן השיגור 'בייקונור' שבקזחסטן, ומשם הוטסו במסוק לשדה התעופה באסטנה, בו המתנו להם יחד עם מאות בני נוער שנופפו בדגלים, וכמובן התקיימה מסיבת עיתונאים עם הנשיא.

הותרה שאלה אחת לנשיא, מדוע קזחסטן משקיעה את מיטב כספה בתחום החלל? ותשובתו הייתה, שחשוב להשקיע בפיתוח המדע, וגם אם לא תישא פירות בקרוב, הרי ההשקעה במדע החלל היא לטובת העתיד.

הקוסמונאוט מקזחסטן הוא אידין אימבטוב (idyn Aimbetov), טייס קרב בן 42 שעשה הסבה לקוסמונאוט, והמארחים שלנו מאד גאים בו. קוסמודרום בַּייקוֹנוּר הקרוי גם טיוּרה-טאם, הוא נמל החלל הגדול והוותיק בעולם, נבנה על ידי ברית המועצות, מופעל תחת פיקוח רוסיה, וגם סוכנות החלל הלאומית של קזחסטן מעורבת בהפעלתו.

* על אסטנה - הבירה החדשה והמרהיבה של קזחסטן, תוכלו לקרוא בקרוב בכתבה נפרדת.
** הכותבת הייתה אורחת שגרירות קזחסטן בישראל (ותודה לאליה ביטימובה מהשגרירות).

(*צילום: שוש להב)



קזחסטן - מצאצאי ג'ינג'ס חאן ועד הנשיא נורסולטן נזרבאייב
קזחסטן - מצאצאי ג'ינג'ס חאן ועד הנשיא נורסולטן נזרבאייב
קזחסטן - מצאצאי ג'ינג'ס חאן ועד הנשיא נורסולטן נזרבאייב
קזחסטן - מצאצאי ג'ינג'ס חאן ועד הנשיא נורסולטן נזרבאייב
קזחסטן - מצאצאי ג'ינג'ס חאן ועד הנשיא נורסולטן נזרבאייב
נוצר: 07/10/2015 12:55:00
עודכן: 10/08/2015 00:47:00

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים