הארץ מפרסם הבוקר כתבה ובה בשורה אופטימית: הנשים ממשיכות לנהל את העולם ועכשיו- הקיבוצים. ב-250 הקיבוצים בישראל פועלים היום כ-2,000
עסקים קטנים. כ-40% מהם מנוהלים על ידי נשים. בשנים עברו עבדו הנשים בקיבוצים בעיקר בענפי השירותים: חינוך,
בריאות ומכבסה. תהליכי השינוי בקיבוצים הותירו
נשים רבות מחוסרות תעסוקה: ענפים רבים שהוכחו כבלתי כלכליים נסגרו, והשינויים הדמוגרפיים הביאו לסגירת גני ילדים, פעוטונים וכיתות לימוד. הקיבוצים החלו לחפש אחרי מקורות פרנסה נוספים.
תהליך כניסת הנשים ליזמות העסקית לא נולד מראייה שוויונית, אלא מתוך צורך כלכלי. הקיבוץ רואה היום את הכלכלה כמגדרית - דבר שמאפשר לנשים בגילאי 60-45, שנפלטו ממקומות עבודה או שמחפשות
קריירה שניה, למצוא פתרון בתחום העסקים הקטנים.
השתלבות הנשים בעסקים הקטנים מתקיימת בעיקר בקיבוץ המשתנה, אם כי זה יכול לקרות גם בקיבוץ השיתופי. יזמות ועסקים קטנים הוא תחום שתורם לכלכלה בצורה משמעותית ובתנועה הקיבוצית היזמות הפכה להיות אחת מרגלי התעשייה. זה תחום שמתאים לנשים: יש להן המון יצירתיות ורצון להפוך תחביב לרעיון ממשי. מדובר במנוף שנותן להן לגיטימציה להתפתח לכיוונים שונים ודווקא בקיבוץ המשתנה ניתנה להן האפשרות הזאת.
בכל זאת, מתברר שהנשים בקיבוצים עדיין לא מממשות את מלוא הפוטנציאל שלהן וסיפורי ההצלחה של חלק מהנשים יסופרו היום בכנס הנשים הראשון של התנועה הקיבוצית, שיפתח היום.
לקריאת הכתבה המלאה בעיתון הארץ
לחצו כאן